Εκτός θα είναι τα κόκκινα δάνεια και η «κακή τράπεζα» από το πρώτο πολυνομοσχέδιο που ολοκληρώνει σε πρώτη φάση το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση με στόχο πρώτη συμφωνία το αργότερο αρχές Μαΐου και σταδιακή εκταμίευση δόσεων.
Στις ανακοινώσεις που έγιναν χθες στο υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλθηκε η σύγκλιση υπουργικού συμβουλίου που θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο την Πέμπτη αλλά και εναλλακτικών σχεδίων για «κακή τράπεζα» που ολοκληρώνονται, αν και όπως έγινε σαφές δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνουν αποδεκτές από τους δανειστές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περιληφθεί στο νομοσχέδιο και η διάταξη για την απαγόρευση των πλειστηριασμών αλλά με αναπροσαρμογή προς τα κάτω των αρχικών κριτηρίων. Μία αναπροσαρμογή που εκτιμήθηκε ότι πρέπει να γίνει μετά από την σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία έκρινε ότι τα όρια της ελληνικής πρότασης είναι πολύ ευνοϊκά.
Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας ως 250.000 ευρώ (από 300.000 ευρώ αρχικής πρότασης), οικογενειακό εισόδημα περίπου στα 40.000 ευρώ (από 50.000 ευρώ) και όριο της συνολικής κινητής και ακίνητης περιουσίας στις 400.000 ευρώ (από 500.000 ευρώ αρχικού σχεδίου).
Οι ανακοινώσεις για το πολυνομοσχέδιο έγιναν χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη μετά το πέρας της πρώτης σύσκεψης της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης. Ανέφερε ο υπουργός ότι θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τις προτάσεις της στους δανειστές με την ελπίδα να γίνει αποδεκτή η σταδιακή λύση αν και παραδέχτηκε ότι επιμένουν σε συνολική συμφωνία.
Ανακοίνωσε ότι θα βασίζεται στις 18 προτάσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση πριν ενάμιση μήνα. Είπε επίσης ότι δεν θα εμπεριέχει παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, για την αύξηση του ΦΠΑ, ή για τουριστικό τέλος καταλυμάτων, ενώ θα περιλαμβάνει μέτρα για την φορολογική διοίκηση, την καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ χωρίς αλλαγές συντελεστών.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου».
Γι αυτό και δημιουργήθηκε η πολιτική ομάδας διαπραγμάτευσης που συνεδρίασε για πρώτη φορά χθές. Θα τελεί υπό την πολιτική εποπτεία του Γιάνη Βαρουφάκη, με αναβαθμισμένο ρόλο συντονιστή όλη της διαπραγμάτευσης που αναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά. Παράλληλα, στον Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. “Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου” τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές. Την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.