Την επείγουσα ανάγκη για πρόσβαση σε ρευστότητα θα μεταφέρει σήμερα ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι καθώς η τεχνοκρατική διαπραγμάτευση που διεξάγεται στις Βρυξέλλες αλλά και να μηνύματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλές και μεγάλες διαφορές.
Το αίτημα που μεταφέρεται από την κυβέρνηση προς την ΕΚΤ είναι να μην προχωρήσει σε αύξηση του «κουρέματος» της αξίας των collateral, να επιτρέψει την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων, αλλά και την επιστροφή των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων που κατέχουν κεντρικές τράπεζες.
Το αίτημα για χρηματοδότηση με τα κρατικά ταμεία σχεδόν άδεια μεταφέρεται σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στον Γάλλο ομόλογό του αλλά και στον αρμόδιο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Η κινητικότητα σε πολιτικό επίπεδο συμπληρώνεται και από τα ραντεβού που έχει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επίσης με τον Γάλλο υπουργό και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Γκάμπριελ, ενώ στην Ρώμη θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μ. Ρέντσι και τον υπουργό Οικονομικών, κ. Παντοάν.
Αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού το ΔΝΤ χθες έριξε το μαντήλι κάνοντας σαφές ότι δεν θα δώσει λεφτά αν δεν γίνουν παρεμβάσεις στο χρέος καθώς πλέον εκτιμά ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. Εκτιμά φέτος έλλειμμα πρωτογενές (χωρίς τόκους) στο 1,5% του ΑΕΠ το οποίο προκαλεί τεράστια επιβάρυνση στο χρέος…
Η εκκίνηση έγινε χθες με τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην οποία συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών και οι πολιτικές προτεραιότητες για τη μελλοντική τους πορεία.
Στόχος χρονικά είναι η σύνοδος της ΕΚΤ την Τετάρτη και οι αποφάσεις που μπορεί να πάρει, με επόμενο σταθμό το Eurogroup της Δευτέρας όπου η ελληνική πλευρά περιμένει μία δήλωση προόδου από τους υπουργούς οικονομικών. Για τη συνέχεια, μέχρι το τέλος του Μαΐου επιθυμεί συνολικότερη συμφωνία.