Λύση ακούν και… λύση δεν βλέπουν οι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν εγκλωβιστεί στη δίνη της δραματικής οικονομικής ύφεσης και της πιστωτικής ασφυξίας της τελευταίας πενταετίας.
Τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και κανείς δεν διαφωνεί ότι χρειάζονται άμεσες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με τρόπο που θα ωφελήσει τόσο την κοινωνία, όσο και τις τράπεζες.
Η προηγούμενη κυβέρνηση προώθησε συγκεκριμένες αλλαγές στο πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών, ωστόσο, στην ουσία οι τράπεζες από μόνες τους είναι αυτές που έχουν «συγκρατήσει» το φαινόμενο.
Σήμερα, με τη διαπραγμάτευση να εξελίσσεται σε τεντωμένο σχοινί, πληροφορίες του Insurancesaily.gr, αναφέρουν ότι κυβέρνηση δανειστές έχουν έρθει σε συμφωνία για το πακέτο των ρυθμίσεων που στόχο έχει τη διευκόλυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα “κόκκινα” δάνεια έχουν εκτοξευτεί πολύ πάνω από τα 80 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός τους ξεπερνά ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που αναμένεται να περιέχει το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται είναι αυτό της διαγραφής δανείων, αυτών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν, μία κίνηση που πρώτη έκανε η Τρ. Πειραιώς. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται να δοθούν φορολογικά κίνητρα κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν επίσης ένα μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, καθώς έχει υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Για να γίνει αυτό και να διατηρηθεί η «ομπρέλα» που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να συνδεθεί η προστασία από πλειστηριασμούς με την υποχρεωτική καταβολή ελάχιστης δόσης, έτσι ώστε να ωφελούνται και οι δύο πλευρές (δανειολήπτης – τράπεζα).
Τέλος, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα… καταπιαστεί και με το νόμο Κατσέλη, του οποίου οι προσφυγές έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» σε ειρηνοδικεία και τράπεζες. Η επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης θα αποτελέσει τον βασικό στόχο του νομοσχεδίου, έτσι ώστε και να ξεμπλοκάρουν υποθέσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια, αλλά και να απαλλαχθούν από τα χρέη όσοι το δικαιούνται πολύ πιο γρήγορα.