Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ευρωπαϊκή ρυθμιστική Αρχή για τον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς εκτιμά ότι οι μικροί παίκτες του κλάδου θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στην περίπτωση που διατηρηθεί το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, κάτι που εντείνεται από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την EIOPA, οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές καλούνται να λειτουργήσουν σε ασφυκτικές συνθήκες, καθώς η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τυπώσει χρήμα, ενισχύει τις πιέσεις που ασκούνται από τα ήδη εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων διεθνώς.
Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλισης και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) σε έκθεσή της για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
«Η σημερινή μακροοικονομική πραγματικότητα δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για συγκεκριμένα επιχειρηματικά μοντέλα ασφαλιστικών εταιρειών και συνταξιοδοτικών ταμείων», δήλωσε ο πρόεδρος της EIOPA, Gabriel Bernardino.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έχει μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο μηδενικού κινδύνου (risk free rate), με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αξία μελλοντικών υποχρεώσεων, την ώρα που απομειώνεται η αξία των στοιχείων ενεργητικού στα βιβλία ασφαλιστικών εταιρειών και συνταξιοδοτικών ταμείων, αναφέρει η EIOPA.
«Στον ασφαλιστικό κλάδο, οι αποδόσεις και η κερδοφορία των προϊόντων συνεχίζουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις με δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στη φερεγγυότητα».
Ο Bernardino κάλεσε τις ρυθμιστικές Αρχές να περάσουν από αυστηρό έλεγχο τα επιχειρηματικά μοντέλα εταιρειών για να διασφαλίσουν ότι είναι βιώσιμα.
Όπως σημειώνουν ξένοι αναλυτές, μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπως η Allianz, η AXA, η Generali και η Ergo, θεωρούνται ότι μπορούν να αντέξουν τις πιέσεις από τα χαμηλά επιτόκια, όμως άλλοι μικρότεροι παίκτες ίσως αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.
Τέλος, η EIOPA εκτιμά ότι τα χαμηλά επιτόκια ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω συγκέντρωση του αντασφαλιστικού κλάδου.