Εν μέσω ισχυρών αναταράξεων, εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και διπλωματικού μαραθώνιου για την εύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης αύριο το θέμα Ελλάδα τίθεται επί τάπητος στο τραπέζι του Eurogroup. Το ραντεβού λίγες εβδομάδες πριν είχε οριστεί ως η τελική προθεσμία για συμφωνία ή ρήξη.
Μόνο που πλέον η συμφωνία θεωρείται σχεδόν ανέφικτη σήμερα και ο ορίζοντας της 1ης Ιουλίου, όταν δηλαδή θα λήξει η ισχύς των συμβάσεων με την ΕΕ είναι πολύ κοντά. Έτσι κατ’ ελάχιστο επιχειρείται μία πολιτική απεμπλοκή που θα δώσει εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χθες επιχείρησε να ηρεμήσει την τραπεζική αγορά περιορίζοντας τις εκροές κεφαλαίων, παρέχοντας αύξηση του περιθωρίου έκτακτης πρόσβασης σε ρευστότητα – ELA – κατά 1,1 δισ. ευρώ, στα 84,1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μετά την ένταση δηλώσεων της Δευτέρας όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «δεν έχει καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή» καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούσαν πουθενά, επιχειρήθηκε να υπάρξει σύγκλιση θέσεων και να επιτευχθεί συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.
Ωστόσο, ξέσπασε νέο μέτωπο χθες μεταξύ της προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου και του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα όταν αποφάσισε να επιστρέψει ως απαράδεκτη την έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική. Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Διοικητής κάνει σαφές τι θα ακολουθήσει μία έξοδο της Ελλάδας όχι μόνο από το ευρώ αλλά και από την ΕΕ.
Ζοφερό ήταν στην έκθεση της ΤτΕ και το τοπίο στο ασφαλιστικό κλάδο. Όπως αναφέρεται, για τέταρτη χρονιά συνεχίστηκε η μείωση της παραγωγής των συνολικών ασφαλίστρων, η οποία όμως το έτος 2014 ήταν οριακή (-0,5%).
Σε αντίθεση µε την παραγωγή του κλάδου ζημιών η οποία εξακολούθησε να υποχωρεί (-9,3%), η παραγωγή στις ασφαλίσεις ζωής ανέκαμψε για πρώτη χρονιά, μετά από τρία συνεχόμενα έτη πτώσης, µε εντυπωσιακό ρυθμό ύψους 11,8%.
Η σημαντική άνοδος στην παραγωγή ασφαλίστρων ζωής αποδίδεται στις ασφαλίσεις του κλάδου ΙΙΙ (ασφαλίσεις ζωής που συνδέονται µε επενδύσεις – unit linked), οι οποίες το 2014 αυξήθηκαν κατά 65%, κυρίως χάρη στις ασφαλίσεις εφάπαξ καταβολής ασφαλίστρου οι οποίες υπερδιπλασιάστηκαν (129,8%). Επίσης, οι ασφαλίσεις του κλάδου IV (ασφαλίσεις υγείας) παρουσίασαν σημαντική άνοδο και το 2014 (30,1%), αναδεικνύοντας τη στροφή της ασφαλιστικής αγοράς στις βραχυχρόνιες ασφαλίσεις υγείας και νοσοκομειακών καλύψεων.
Η πτώση στην παραγωγή ασφαλίστρων ζημιών αποδίδεται από την ΤτΕ κυρίως στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (αστική ευθύνη, ίδιες ζημίες οχημάτων), οι οποίες εμφάνισαν διπλάσιο ποσοστό μείωσης (-11,6%) σε σχέση µε τις ασφαλίσεις των λοιπών κλάδων ζημιών (-5,8%).
Αναφέρει ότι το 2014 η παραγωγή ασφαλίστρων διαμορφώθηκε σε 4,0 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων το 46,5% προήλθε από ασφαλίσεις ζωής και το 53,5% από ασφαλίσεις κατά ζημιών.
Όσον αφορά το βαθμό συγκέντρωσης και την κατάταξη της αγοράς σε όρους ασφαλίστρων δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές. Οι 5 και 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στις ασφαλίσεις ζωής κατέχουν το 76,6% και 92,8% της συγκεκριμένης αγοράς και οι 5 και 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στις ασφαλίσεις κατά ζημιών το 38,0% και 63,0% αντίστοιχα.
Το σύνολο του ενεργητικού των εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος ασφαλιστικών επιχειρήσεων, µε βάση τον εποπτικό ισολογισμό, ανήλθε σε 15,5 δισεκ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ασφαλιστικών υποχρεώσεων (τεχνικών αποθεμάτων) διαμορφώθηκε σε 11,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας ελαφρά άνοδο. Εξ αυτών, 8,4 δισεκ. ευρώ αφορούν ασφαλίσεις ζωής, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ αφορούν ασφαλιστικές προβλέψεις συμβολαίων unit linked, ενώ τα υπόλοιπα 3,4 δισ. ευρώ αφορούν τεχνικές προβλέψεις ασφαλίσεων κατά ζημιών.
Τέλος, επισημαίνει ότι τα εποπτικά κεφάλαια ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ, έναντι απαιτούμενων 0,8 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας το δείκτη φερεγγυότητας σε επίπεδο τριπλάσιο του απαιτούμενου.