«Φρένο» στις προσδοκίες των ασφαλιστικών εταιρειών για χαλάρωση των ρυθμιστικών κανόνων που τις αναγκάζουν να βάζουν στην άκρη δισεκατομμύρια ευρώ ως εγγύηση για τα προϊόντα εγγυημένου επιτοκίου, έβαλε η εποπτική Αρχή για τον χρηματοοικονομικό τομέα της Γερμανίας, Bafin.
«Δεν είναι δουλειά της εποπτικής Αρχής να δίνει χείρα βοηθείας ακόμη και στις πιο αδύναμες εταιρείες τροποποιώντας τους κανόνες», δήλωσε ο πρόεδρος της Bafin, Felix Hufeld, στο πλαίσιο ομιλίας του σε ασφαλιστικό συνέδριο.
Οι γερμανικές ασφαλιστικές δυσκολεύονται να χτίσουν το απαιτούμενο «επιπρόσθετο αποθεματικό επιτοκίου» (ZZR) για να καλύψουν τα ετήσια εγγυημένα επιτόκια έως και 4% που δίνουν σε αποταμιευτικά προγράμματα που πωλούσαν στο παρελθόν.
Οι δηλώσεις του Hufeld, υποδεικνύουν ότι οι ασφαλιστικές θα πρέπει πρώτα να προστατεύσουν τους εαυτούς τους – αναμορφώνοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα, κινήσεις που απαιτούν οι ρυθμιστικές Αρχές – και μετά να περιμένουν βοήθεια από την Bafin αναφορικά με το ZZR.
Το κεφαλαιακό μαξιλάρι ζητήθηκε από τις ασφαλιστικές στον απόηχο της κατάρρευσης των επιτοκίων τα τελευταία χρόνια, που είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ασφαλιστικών εταιρειών να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα χαμηλότερα από τα εγγυημένα επιτόκια που δίνουν σε συγκεκριμένα προϊόντα.
Αθροιστικά, οι ασφαλιστικές κατέβαλαν περί τα 8,4 δισ. ευρώ το περασμένο έτος για το εν λόγω απόθεμα, ανεβάζοντας τον συνολικό «λογαριασμό» του ZZR στα 21 δις. ευρώ από το 2011, όταν και επιβλήθηκε από τις Αρχές. Αναλυτές, τέλος, εκτιμούν ότι μέσα στο 2015 οι ασφαλιστικές θα χρειαστούν να δαπανήσουν άλλα 12-14 δισ. ευρώ για το απόθεμα.