Επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα μέσω εισόδου ξένων επενδυτών, ανεξάρτητα ΔΣ και άμεση λύση για τα κόκκινα δάνεια με πολύ σφικτό πλαίσιο προστασίας από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας περιλαμβάνει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τράπεζες.
Το κείμενο που εστάλη στους θεσμούς το πρωί της Δευτέρας με τα μέτρα 7,9 δισ. ευρώ συνοδεύεται από επιστολή του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean – Claude Juncker. Θα τεθεί και σήμερα επί τάπητος σε πολύ κρίσιμα ραντεβού στις Βρυξέλλες με απώτερο στόχο συμφωνία το αργότερο την Πέμπτη στη σύνοδο Κορυφής αφού η δανειακή σύμβαση λήγει στο τέλος του μήνα.
Η ελληνική πρόταση, βασίζεται σε δημοσιονομικούς στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% του ΑΕΠ για το 2016, που εκτιμά ότι απαιτούν μέτρα 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,5% του ΑΕΠ για το 2016.
Στο κείμενο αναφέρεται για το ασφαλιστικό ότι η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει το μεγαλύτερο μέρος από τους φόρους υπέρ τρίτων που οδεύουν για τη χρηματοδότηση των συντάξεων. Κάνει λόγο και για την εναρμόνιση των εισφορών/παροχών του ΟΓΑ με αυτές των άλλων ταμείων ή τη συγχώνευσή του με αυτά. Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων αναφέρεται ότι θα γίνει σε δύο φάσεις και σε περίοδο τριών ετών. Η πρώτη φάση της λειτουργικής ενοποίησής τους, θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016.
Στο πεδίο των τραπεζών επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση με την πρόταση δεσμεύεται ότι θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες δράσεις πολιτικής για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αλλά και τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωσυστήματος, μεταξύ άλλων και με την τριμηνιαία υποβολή των σχεδίων χρηματοδότησης προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
Δεσμεύονται επίσης για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των ελληνικών τραπεζών χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις ώστε οι τράπεζες να λειτουργούν με βάση τους κανόνες της αγοράς. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ανώτερα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών θα πρέπει να επιλέγονται σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ και με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και να τηρείται πλήρως η ανεξαρτησία του ΤΧΣ.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην προβεί σε δράσεις δημοσιονομικής πολιτικής που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη φερεγγυότητα των τραπεζών.
Θα νομοθετήσει, επισημαίνει, πλαίσιο διευθέτησης κόκκινων δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές, αλλά και ότι θα εισαγάγει το θεσμό του διαχειριστή των κόκκινων δανείων.
Δεσμεύεται ότι θα αναπτύξει μια συνολική στρατηγική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα έχει ως στόχο να επιστρέψουν στον ιδιωτικό τομέα οι τράπεζες με την προσέλκυση διεθνών επενδυτών και για την επίτευξη ενός βιώσιμου προτύπου μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης. Επίσης, θα εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βάση την εμπειρογνωμοσύνη εξωτερικών στρατηγικών συμβουλών τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την εφαρμογή της στρατηγικής.
Η στρατηγική θα περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής ασφάλειας για τους πλέον ευάλωτους οφειλέτες (κυρίως μέσω ενός προσωρινού μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς) και θα αλλάξει στάση έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών.