Στα 5 εκατομμύρια ευρώ, με πιθανότητα το ποσό αυτό να αυξηθεί εφόσον εντοπιστούν επικίνδυνα απόβλητα, τοποθετεί το υπουργείο Περιβάλλοντος το κόστος της αποκατάστασης της ζημιάς που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στη μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο. Το κόστος αυτό θα βαρύνει την εταιρεία στην οποία ανήκει ο χώρος, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Καμένα ή μη σκουπίδια και λοιπά απόβλητα θα πρέπει να απομακρυνθούν από το χώρο μέσα στον Σεπτέμβριο.
Η απόφαση, την οποία υπέγραψε προ ημερών ο απελθών υπουργός κ. Παν. Λαφαζάνης, ορίζει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν κατά τους επόμενους μήνες για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Χαρακτηρισμός και διαχωρισμός των αποβλήτων ως επικίνδυνα ή μη, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαχείρισή τους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι στο χώρο εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 140.000 κυβικά μέτρα σκουπιδιών (καμένα ή μη).
2. Άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων καύσης (λ.χ. στάχτες), ώστε να σταματήσει η διασπορά οργανικών ρύπων μέσω της σκόνης.
3. Απομάκρυνση των αποβλήτων από το ΚΔΑΥ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
4. Απόξεση του εδάφους μετά την απομάκρυνση των αποβλήτων.
5. Συνέχιση των δειγματοληψιών μέχρι τον Δεκέμβριο.
Η εταιρεία στην οποία ανήκει το ΚΔΑΥ (Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε.) θα πρέπει να υποβάλει άμεσα (έως σήμερα) στο ΥΠΑΠΕΝ χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαραίτητων ενεργειών. Μετά την ολοκλήρωση των μέτρων αποκατάστασης, θα γίνουν νέοι έλεγχοι, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να αποφασιστεί αν θα χρειαστούν ή όχι συμπληρωματικά μέτρα.
Το συνολικό κόστος των μέτρων αποκατάστασης ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δαπάνες του Δημοσίου από την ημέρα της πυρκαγιάς (6 Ιουνίου) έως σήμερα. Το κόστος ενδέχεται να αυξηθεί αν στο χώρο εντοπιστούν επικίνδυνα απόβλητα, τα οποία χρήζουν διαχείρισης από εξειδικευμένες εταιρείες, πιθανότατα στο εξωτερικό. Το κόστος αποκατάστασης βαρύνει τη Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε., όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία περί αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς.
πηγή: Καθημερινή
Από Ασφαλιστικής μεριάς μένει να δούμε την αντίδραση των ασφαλιστικών εταιρειών (το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ασφαλισμένο στην Ευρώπη Ασφαλιστική) οι οποίες σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό “Ιδιωτική Ασφάλιση, τεύχος Ιουνίου 2015” δεν έχουν ασφαλίσει την επιχείρηση για περιβαλλοντολογικές βλάβες (υποχρεωτική ασφάλιση) παρά μόνον για πυρκαγιά και αυτό για κάλυψη ενυπόθηκων δανείων που είχε λάβει από τράπεζες.