Έχετε ποτέ σκεφτεί το κόστος ασφάλισης των διαστημικών αποστολών, μίας εκτόξευσης πυραύλου για μία εγκατάσταση δορυφόρου ή ακόμη και για μία… βόλτα στο διάστημα;
Μία συννεφιασμένη ημέρα του Μαΐου, ένας ρωσικός πύραυλος εκτοξευόταν από μία πλατφόρμα εκτόξευσης στο Καζακστάν. Λίγα λεπτά αργότερα, έπεφτε από τον ουρανό – μαζί και ο μεξικανικός δορυφόρος που μετέφερε αξίας 300 εκατ. δολαρίων, ο οποίος γινόταν συντρίμμια πάνω από τη Σιβηρία.
Περίπου ένα μήνα αργότερα, πύραυλος της SpaceX εξερράγη μόλις δύο λεπτά μετά την απογείωση από το ακρωτήριο Κανάβεραλ. Πήρε… μαζί του προμήθειες της NASA αξίας 110 εκατ. δολαρίων που προορίζονταν για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις ξοδεύουν τεράστια ποσά κάθε χρόνο για να αξιοποιήσουν το διάστημα, όμως περίπου 1 στις 20 εκτοξεύσεις αποτυγχάνουν. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, σήμερα, πολλές από τις εκτοξεύσεις – ιδιαίτερα όσες γίνονται για να τεθεί κάποιος δορυφόρος σε τροχιά – καλύπτονται από ειδικά «διαστημικά» ασφαλιστήρια με στόχο την προστασία από καταστροφικές οικονομικές ζημιές.
Όμως η ασφάλιση του φορτίου ενός πυραύλου είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την ασφάλιση ενός σπιτιού, ή ενός αυτοκινήτου. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μόλις 50 ασφαλισμένες εκτοξεύσεις για τις οποίες καταβάλλονται ασφάλιστρα της τάξης των 750 εκατ. δολαρίων σε συγκεκριμένες ασφαλιστικές.
Ειδικοί εκτιμούν ότι στην περίπτωση που συμβούν πολλά μεγάλα ατυχήματα μαζεμένα, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την ασφαλιστική αγορά και το 2015 ίσως είναι μία δύσκολη χρονιά.
Όπως αναφέρει το CNBC, μέσα στο 2015 οι αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί από ασφαλιστικές για «διαστημικά» ατυχήματα είναι περισσότερες από τα ασφάλιστρα που έχουν εισπραχθεί. Πιο συγκεκριμένα, τα ασφάλιστρα μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις αγγίζουν τα 500 εκατ. δολάρια.
Το χειρότερο έτος για τον συγκεκριμένο ασφαλιστικό κλάδο ήταν το 2000 όταν τα ασφάλιστρα διαμορφώθηκαν στα 1,2 δισ. δολάρια και οι αποζημιώσεις στα 1,8 δισ. δολάρια, ενώ από τότε και μέχρι σήμερα μόνο το 2007 και το 2013 το “ισοζύγιο” ήταν αρνητικό αλλά με πολύ μικρή διαφορά.
Η φύση της συγκεκριμένης δραστηριότητας χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταβλητότητα, σημειώνει ο Chris Kunstadter, ανώτερο στέλεχος ασφάλισης κινδύνων που σχετίζονται με το διάστημα, στην XL Catlin. «Δεν αντιμετωπίζεις πολλές απώλειες, όταν όμως συμβούν πληρώνεις τεράστια ποσά», προσθέτει.
Μόνο η πτώση του μεξικάνικου δορυφόρου τον περασμένο Μάιο κόστισε στις ασφαλιστικές περίπου 390 εκατ. δολάρια – που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αποζημίωση για διαστημικές αποστολές ενώ από μόνη της είναι μεγαλύτερη από τα ασφάλιστρα που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής.
Παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο ασφάλισης διαστημικών αποστολών είναι έντονο τελευταία. Στα θετικά του κλάδου το γεγονός ότι η ασφαλιστική γνωρίζει άμεσα αν η κάλυψη θα φέρει κέρδος ή ζημιά και ότι είναι πλήρως ανεξάρτητος, δηλαδή δεν επηρεάζεται από γεγονότα που αφορούν άλλους ασφαλιστικούς κλάδους. Επιπλέον, τα ασφάλιστρα σήμερα είναι πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με πριν μία δεκαετία.
Εκτός από την XL Catlin, στον εν λόγω τομέα δραστηριοποιείται η AGCS SpaceCo, ενώ πιο περιορισμένες καλύψεις προσφέρουν και εταιρείες όπως η Munich Re.