Στις προκλήσεις τις ασφαλιστικής αγοράς και τις ευκαιρίες που ανοίγονται αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ. “Η αγορά μας” όπως επισήμανε “έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομία: έχουμε τεχνογνωσία, εμπειρία, ανθρώπινο δυναμικό, κεφάλαιο, εποπτεία και ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο”. Η ιδιωτική ασφάλιση βρίσκεται μπροστά σε έναν καταιγισμό προκλήσεων αλλά και ευκαιριών και πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα για να παρέχει υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.
Η ασφαλιστική αγορά της Ευρώπης είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά από τις αγορές της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής, με παραγωγή 1,213 δισ. Ευρώ ή 1,469 δισεκατομμύρια δολάρια και μερίδιο αγοράς 29,6%. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2017 αποτυπώνουν και τον υγιή ρυθμό αύξησης 4,7%. Στην Ελλάδα το ασφάλιστρο ανά κάτοικο είναι μόνο 368 € έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που ανέρχεται στα 2.030 €. Ωστόσο, το 2018 δείχνει ότι η αγορά μας αυξάνεται κατά 2% όπως και το 1ο εξάμηνο του 2019.
Οι 4 προκλήσεις
Αντιμετωπίζουμε κρίσιμες προκλήσεις στο κοινωνικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό, πολιτικό και τεχνολογικό μέτωπο:
1) Τεχνολογία: σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, οι πελάτες απαιτούν ασφαλιστικές καλύψεις, γρήγορες, φθηνές και διαφανείς. Οι παραδοσιακοί ασφαλιστικοί και αντασφαλιστικοί φορείς πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα τώρα στις δαπάνες και στην επικοινωνία, ενώ οι παραδοσιακοί ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους. Φοβάμαι ότι εξακολουθούμε να λειτουργούμε με παλιούς και ακριβούς τρόπους. Όλοι μας πρέπει να μάθουμε να ζούμε με μικρότερα περιθώρια.
2) Το Big Data & Analytics είναι το κλειδί για να προσεγγίσετε τους σωστούς ανθρώπους με το σωστό προϊόν την κατάλληλη στιγμή με τον σωστό τρόπο. Και δεδομένου ότι τα μεγάλα δεδομένα συγκεντρώνονται από οργανισμούς που δεν ασχολούνται με την ασφαλιστική δραστηριότητα, δεν τίθεται το ερώτημα αν θα μπορούσαν να μπουν στην επιχείρηση μας και με ποιον τρόπο μπορούμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά μαζί τους και / ή να αντιδράσουμε.
Διαβάστε επίσης: Ν. Μηταράκης: Η ασφαλιστική αγορά πρέπει να προετοιμαστεί για το νέο ασφαλιστικό
3) Κανονισμοί και εποπτεία: η φερεγγυότητα ΙΙ, το ΔΠΧΑ 17, το ΔΠΧΠ 9, το GDPR, το IDD και το PRIIPS και πληθώρα άλλων κανονισμών επιδιώκουν την προστασία του καταναλωτή, ενώ παράλληλα καθιστούν την ασφάλιση πιο δαπανηρή και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων χαμηλότερη για τους επενδυτές. Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανάγκη για σωστή ρύθμιση και πρότυπα, η συνεχιζόμενη μονόδρομη μετάβαση σε περισσότερη ρύθμιση θα καταστήσει αδύνατη τη θέση των παραδοσιακών ασφαλιστών. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχει κενό στη φύση, αυτή η θέση μπορεί να καλυφθεί από αμφισβητούμενους μη ρυθμιζόμενους φορείς εκμετάλλευσης. Εμείς οι ασφαλιστές, και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να επιδιώξουν το μεσαίο έδαφος.
4) Τέλος, όλο και περισσότερο αντιμετωπίζουμε προκλήσεις όπως το χαμηλό για τα μακροχρόνια αρνητικά επιτόκια που υπάρχουν ήδη, η ανεστραμμένη δημογραφική πυραμίδα, οι φυσικές καταστροφές και η αλλαγή του κλίματος, ο κυβερνοχώρος.
Αυτά φαίνεται να είναι όλα μαζί σε αυτό που μοιάζει με μια τέλεια καταιγίδα αλλά ταυτόχρονα μια τέλεια ευκαιρία όπου οι υπηρεσίες χρειάζονται περισσότερο από την κοινωνία.