Mε επεξεργασμένη πρόταση για την αγορά εργασίας σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρώπη, θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε από το βήμα του Economist ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί η ανάπτυξη να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας».
Έστειλε το μήνυμα ότι κατά τη δεύτερη αξιολόγηση «θα πρέπει όλες οι πλευρές να αποφύγουν τις καθυστερήσεις που υπονομεύουν τη δυναμική της ανάκαμψης» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης.
Μιλώντας για τα πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι «δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 1,5 με 2%» μετά το 2018, κάτι που χαρακτήρισε «κοινό μυστικό». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πρώτα πρέπει να μπουν οι ρεαλιστικοί στόχοι και στη συνέχεια να μιλήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους, διότι μέχρι σήμερα γινόταν το αντίθετο».
Ο ίδιος έκανε λόγο για δεσμευτική εγγύηση των εταίρων «για άμεσες παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους», η οποία κατά τη γνώμη του στέλνει «ισχυρότατο μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές» ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν θα παρεμποδίζεται από εδώ και στο εξής από το ζήτημα του χρέους. Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη γρηγορότερη δυνατή εξειδίκευση των μέτρων. Παράλληλα επανέλαβε το αφήγημα περί «δίκαιης ανάπτυξης» την οποία διαμηνύει ότι επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου.
Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος «μπαίνουμε ως Ευρώπη σε μια περίοδο αναστοχασμού για την πορεία της Ένωσης», και μίλησε για την ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης των ευρωπαϊκών κρίσεων.
«Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα αν στα δύσκολα προκρίνονται εθνικές στρατηγικές και αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι για να αποδοθούν ευθύνες», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε άλλη αποστροφή του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να αφεθεί στα χέρια των τεχνοκρατών.