Ο Δρ. Ντέιβιντ Λόιντ από το King’s College του Λονδίνου είναι ο πρώτος ερευνητής που συναντά ο Greg. Όπως αναφέρει ο Δρ. Λόιντ, μέσα από την τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας που πλέον διαθέτουμε, μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού κατά την κύηση. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προβλέπουμε εγκαίρως την εμφάνιση επιπλοκών και προβλημάτων που μπορεί να παρουσιάσει το μωρό κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Στη συνέχεια ο Greg συναντά την Δρ. Νάντια Τσάνζα, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα από το Πανεπιστήμιο του Cape Town που υποστηρίζεται από την ΑΧΑ. Η Νάντια έχει αφοσιωθεί στη βελτίωση της υγείας των εγκύων στην Αφρική αλλά και στη μείωση των πρόωρων γεννήσεων. Όπως επισημαίνει, κάθε χρόνο 15 εκατ. παιδιά σε όλον τον κόσμο γεννιούνται πρόωρα και 1 εκατ. από αυτά πεθαίνει εξαιτίας επιπλοκών που σχετίζονται με την πρόωρη γέννα. Τα 3/4 αυτών των θανάτων θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν υπήρχε καλύτερη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στο δεύτερο σκέλος της έρευνάς της, η Νάντια μελετά πώς οι εξωτερικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής της μητέρας επηρεάζουν την υγεία του μωρού. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι 1.000 πρώτες μέρες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του νεογνού. Η περίοδος αυτή ξεκινά από τη στιγμή της σύλληψης, συνεχίζεται τους 9 μήνες της κύησης και φτάνει μέχρι τα δεύτερα γενέθλια του μωρού. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, επιβλαβείς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, το μονοξείδιο του άνθρακα, τα φυτοφάρμακα, η κακή διατροφή, ο τρόπος ζωής, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσουν εφόρου ζωής τα γονίδια του παιδιού.
Ο Greg συναντά επίσης την Δρ. Σαμπίν Λόνγκι, ερευνήτρια στο VITO, Φλαμανδικό Ινστιτούτο Τεχνολογικής Έρευνας και Βιώσιμης Υγείας που υποστηρίζεται από την ΑΧΑ. Ο βασικός σκοπός της έρευνάς της είναι να αναλύσει πώς περιβαλλοντικοί παράγοντες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή των πρώτων χρόνων της ζωής του μωρού μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του. Τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα, το διοξείδιο του αζώτου, αλλά και οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας, όπως η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, ενδέχεται να προκαλέσουν την εμφάνιση ασθενειών στο μωρό. Ως εκ τούτου, εντοπίζοντας συγκεκριμένους παράγοντες και την επίδραση που έχουν στο μωρό, μπορούμε να συμβουλεύσουμε τις μητέρες για να κάνουν καλύτερες επιλογές, προκειμένου να δημιουργήσουν από νωρίς μια ασπίδα προστασίας γύρω από την υγεία των παιδιών τους.
Εν κατακλείδι, όσο πιο σωστές είναι οι επιλογές της μητέρας, τόσο πιο υγιές θα είναι το μωρό κατά τη γέννηση αλλά και για την υπόλοιπη ζωή του. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι δεν μπορούμε να ζούμε σε μία προστατευμένη φούσκα, συνειδητοποιούμε ότι όσα περισσότερα στοιχεία γνωρίζουμε για την επίδραση των εξωτερικών παραγόντων στο μωρό, τόσο πιο κατάλληλα θα είναι τα εφόδια που θα του προσφέρουμε για το ξεκίνημά του στη ζωή.