Νέο ρόλο διεκδικούν τα επιμελητήρια. Θέλουν όπως αναφέρεται στην “Ημερησία”, να υποκαταστήσουν δημόσιες υπηρεσίες και να εκδίδουν άμεσα και αυθημερόν άδειες λειτουργίας κι εγκατάστασης επιχειρήσεων, να πιστοποιούν επαγγέλματα να ιδρύσουν ακόμη και ακαδημία επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για δραστηριότητες που δεν ανήκουν στη… σφαίρα της φαντασίας, αλλά για πραγματικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα αντίστοιχα επιμελητήρια της ΕΕ.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ημερησίας θα έχει στο τέλος του Φεβρουαρίου έτοιμη νομοθετική πρόταση που θα καταθέσει στην κυβέρνηση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του επιμελητηριακού θεσμού. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος μετά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιανουαρίου του 2015 παύει να είναι υποχρεωτική η εγγραφή των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, ετοιμάζει ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο ρόλο των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Τα οποία ως γνωστό αποτελούν το θεσμοθετημένο σύμβουλο της πολιτείας σε ζητήματα επιχειρηματικότητας. Έτσι, σύμφωνα με πηγές, η ΚΕΕΕ χαρτογραφεί τον τρόπο λειτουργίας των επιμελητηρίων στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο προκειμένου να πάρει ιδέες από επιτυχημένες υπηρεσίες.
Για παράδειγμα στο Λουξεμβούργο το Επιμελητήριο αναλαμβάνει τις διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων. Αυτό το μοντέλο έχει ξεκινήσει και στη χώρα μας με την ίδρυση εμπορικών επιχειρήσεων. Λειτουργούν ήδη τα one stop shop και ο κ. Μίχαλος σε συζητήσεις που έχει κάνει με κυβερνητικά στελέχη φέρεται να πήρε το πρώτο «O.K.» για να αναλάβουν τα επιμελητήρια και άλλες αδειοδοτικές αρμοδιότητες. Έτσι, μέσα σε λίγο χρόνο και αφού αυτά διασυνδεθούν με τις τώρα αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα μπορούν να αδειοδοτούν μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις, όχι μόνο για τη σύσταση εταιρειών, αλλά και για άλλες δραστηριότητές τους. Με τον τρόπο αυτόν το Δημόσιο θα εξοικονομήσει τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ οι επιχειρηματίες θα βγουν πολλαπλά κερδισμένοι. Οι υπηρεσίες που θα παρέχουν τα επιμελητήρια θα είναι φθηνότερες και η γραφειοκρατία δραστικά περιορισμένη.
Το επιμελητήριο του Παρισιού έχει ιδρύσει ακαδημία επιχειρηματικότητας. Ένα μοντέλο το οποίο θέλει και η ΚΕΕΕ να διεκδικήσει και να προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες. Στη Γερμανία ο επιμελητηριακός θεσμός περιλαμβάνει και την πιστοποίηση επαγγελμάτων. Για παράδειγμα πιστοποιεί τη γλωσσομάθεια για εξειδικευμένες ορολογίες, που έχουν να κάνουν με τομείς της οικονομίας και της αγοράς.
Το επιμελητήριο του Μιλάνου παρέχει τις καλύτερες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις. Στην Αυστρία τα επιμελητήρια έχουν πετύχει να στέλνουν τους στις πρεσβείες ξένων χωρών με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων και των προϊόντων επιχειρήσεων της χώρας τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ θα έχει έτοιμη νομοθετική πρόταση στην κυβέρνηση περί τα τέλη του Φεβρουαρίου. Αν υιοθετηθεί τότε τα επιμελητήρια θα έχουν αφενός έσοδα από αυτές τις παρεχόμενες υπηρεσίες και το κυριότερο θα ανταποκριθούν και στο σκοπό τους που είναι να είναι δίπλα στις επιχειρήσεις.