Η περίπτωση της AIG μπορεί να αποτελέσει Μελέτη Περίπτωσης για το πώς η Ευρώπη μπορεί να βελτιώσει την Εποπτεία των μεγάλων Πολυεθνικών Ασφαλιστικών Εταιρειών, σύμφωνα με τον Hector Sants, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εποπτείας Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (CEIOPS), η οποία απαρτίζεται από τις εθνικές Εποπτικές Αρχές των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Παγκόσμια Οικονομική Εποπτεία που διοργάνωσε το πρακτορείο Reuters, o ίδιος δήλωσε ότι η «η AIG αποτελεί μελέτη περίπτωσης για τα προβλήματα που ανακύπτουν από την έλλειψη μη ενιαίου ελεγκτικού μηχανισμού».
Οι ΗΠΑ μέχρι τώρα επαφίονταν σε μια ομπρέλα διάφορων εποπτικών αρχών ανά πολιτεία, αλλά η Κρίση έδωσε την αφορμή να εκφραστεί η ανάγκη για μια κεντρική ομοσπονδιακή εποπτική αρχή. Η παραλίγο κατάρρευση της AIG αποτελεί πλέον και το αδιάσειστο επιχείρημα υπέρ αυτής της θέσης. Στην Ευρώπη, όπου μέχρι πρόσφατα ίσχυε το ίδιο καθεστώς ανεξάρτητης εποπτείας ανά κράτος, τα πράγματα έχουν ήδη μπει σε τροχιά αλλαγής μετά και το πρόσφατο ψήφισμα από την Κομισιόν του «Solvency II».
«Ένα από τα μαθήματα στην περίπτωση της AIG», δήλωσε ο Hector Sants, «είναι ότι, όταν εμπλέκονται παραπάνω από μία Ρυθμιστική Αρχή στην Εποπτεία μιας Εταιρείας, θα πρέπει να υπάρχει ένας Φορέας που να έχει σφαιρική εικόνα και σφαιρική εκτίμηση των Κινδύνων της Εταιρείας σε επίπεδο Ομίλου, ο οποίος και να αναλαμβάνει τη Συνολική Ευθύνη ως προς την ενημέρωση για την πορεία του Ομίλου αυτού. H συνολική πραγματική εικόνα της AIG δεν έγινε αντιληπτή από τις Αμερικανικές εποπτικές αρχές».
H CEIOPS δε διαβλέπει η Κρίση να επηρεάσει την Ασφαλιστική Αγορά στο σύνολό της, όπως συνέβη στις Τράπεζες, λόγω της διαφοροποίησης στα Επιχειρηματικά Μοντέλα των Ασφαλιστικών Εταιρειών. Τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη συγκεκριμένη αγορά είναι η δυστοκία και η δυσπιστία των Καταναλωτών-Επενδυτών.