Το 2020 ήταν πράγματι ένα πολύ δύσκολο έτος, με σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
της Ιφιγένειας Αιλιανού, Διευθύντριας Υγείας και Προσωπικών Ατυχημάτων, INTERLIFE
Το οικονομικό κόστος που καταβάλλεται για τη μείωση του ποσοστού εξάπλωσης της πανδημίας είναι τεράστιο, ενώ η μείωση της απασχόλησης είναι πιο γρήγορη από ποτέ.
Και φυσικά εφόσον η πανδημία συνεχίζει ακάθεκτη, κανείς δεν μπορεί ακόμα να ισχυριστεί ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στο business as usual. Εν μέσω αυτής της κρίσης σαφώς και δεν έμειναν ανεπηρέαστοι οι κλάδοι της ιδιωτικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου των Ομαδικών Ασφαλίσεων, δεδομένου ότι η ασφαλιστική αγορά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Όμως, για άλλη μια φορά η ελληνική ασφαλιστική αγορά απέδειξε πόσο ανθεκτική είναι στις κρίσεις, ενώ με τις επιτυχημένες αντιδράσεις της στόχευσε άμεσα στον περιορισμό των όποιων απωλειών εξαιτίας της πανδημίας.
Γενικότερα όμως, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρουσιάζει σοβαρότατη επιδείνωση λόγω της πανδημίας. Η απαισιοδοξία έχει κλιμακωθεί έντονα, ενώ όλο και μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών διατυπώνει αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τα προσωπικά τους οικονομικά. Γεγονός, απόλυτα κατανοητό διότι όταν οι άνθρωποι ακούνε ότι μια μολυσματική νόσος εξαπλώνεται ευρέως και ταχύτατα, αλλάζουν την συμπεριφορά τους.
Από την άλλη πλευρά όμως, είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η πανδημία αύξησε τόσο το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα ασφαλιστήρια υγείας όσο και τη συνειδητοποίηση πόσο αναγκαία είναι αυτά.
Αντίστοιχα διαπιστώνουμε πως αυξήθηκε και το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τις Ομαδικές Ασφαλίσεις, εστιάζοντας κυρίως σε παροχές υγείας και προστασίας προς τους εργαζόμενους.
Είναι σαφές πως τα Ομαδικά Προγράμματα αναδεικνύουν την έννοια της ασφαλιστικής συνείδησης ενώ ταυτόχρονα προσδίδουν επιπλέον θετικό αντίκτυπο στην επιχείρηση που τον καιρό της κρίσης και της πανδημίας ασφαλίζει τους εργαζομένους της σε ομαδικό πρόγραμμα. Γενικότερα, οι Ομαδικές Ασφαλίσεις είναι ένας νέος σχετικά θεσμός για την ελληνική ασφαλιστική αγορά που ουσιαστικά μετράει λίγες δεκαετίες ευρείας αποδοχής και ανάπτυξης. Τα προγράμματα των Ομαδικών Ασφαλίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή περίπου από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60, γρήγορα αποδείχθηκαν ότι είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κίνητρο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας αλλά και για την προσέλκυση νέων στελεχών από τις επιχειρήσεις.