Στα 92 δις διαμορφώθηκαν συνολικά οι παγκόσμιες οικονομικές ζημίες προερχόμενες από φυσικές καταστροφές (και ανθρώπινα λάθη) το 2015, σύμφωνα με μελέτη που εξέδωσε η Swiss Re, με τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια να αποδίδονται σε συμβάντα φυσικών καταστροφών. Tα 2 δισεκατομμύρια αντιστοιχούν στις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Αγγλία.
Δεν είναι τυχαίο πως τα συμβόλαια των ασφαλισμένων ακινήτων που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων της PERILS αυξήθηκαν κατά 4,5 % αγγίζοντας σε αξία τα € 54 τρισεκατομμύρια, όπως προκύπτει στην τελευταία ενημέρωση που προέκυψαν από την βάση δεδομένων της.
Τώρα που ο χειμώνας πέρασε, καιρός να κάνουμε απολογισμό και να δούμε τι άφησε πίσω του στην Β. Ευρώπη. Κάποιοι άνθρωποι έχασαν πολλά κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, κυρίως από ανέμους και πλημμύρες. Κάποιοι άλλοι όμως βγήκαν “κερδισμένοι”. Θα χρησιμοποιήσουμε για την καταγραφή, τα στοιχεία που υπάρχουν για τις πλημμύρες στην Αγγλία.
Ιδιοκτήτες Ακινήτων ΧΩΡΙΣ ασφάλεια από πλημμύρα
Χιλιάδες ιδιοκτήτες σπιτιών στην Αγγλία, είδαν τα σπίτια τους να παθαίνουν μεγάλες ζημιές από τα νερά ενώ χιλιάδες άλλοι είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται ολοσχερώς και αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν. Αυτό, καθιστά τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τους μεγαλύτερους “χαμένους”. Ομοίως συνέβη και στα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν ή καταστράφηκαν κάτω από τόνους νερού και λάσπης.
Ασφαλιστικές εταιρείες
H Perils, αναλύοντας τα στοιχεία της Zurich λέει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πληρώσουν συνολικά πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στους δικαιούχους από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον αέρα και την βροχή στην Αγγλία, στην Ιρλανδία και στην Σκανδιναβία και μόνο στο διήμερο από 4-6 Δεκεμβρίου.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καταβάλλουν δεκάδες χιλιάδες λίρες σε κάθε ιδιοκτήτη για να επισκευάσει την ιδιοκτησία του, καθιστώντας την Ασφαλιστική Αγορά, την δεύτερη ομάδα που κατατάσσεται σε εκείνους που έχασαν αυτόν τον χειμώνα στην Ευρώπη. Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες συζητώντας με τις αρμόδιες αρχές για το θέμα, ανέφεραν πως αν συνυπολογίσουν τις ζημιές για το σύνολο του νοικοκυριού, τότε οι αξιώσεις και οι αποζημιώσεις θα ξεφύγουν.
Και αν είναι μεγαλύτερες από όσες πρέπει, δυο πράγματα θα συμβούν. Ή τα ασφάλιστρα θα εκτιναχθούν ή οι μετοχές των εταιρειών θα κατρακυλήσουν μαζί με τα κέρδη τους αφού θα καταγράψουν τεράστιες ζημιές. Ως σημείο σύγκρισης, οι ασφαλιστές αναφέρουν τις πληρωμές των £ 3 δις, ως αποτέλεσμα των καλοκαιρινών πλημμυρών του 2007, όπου σύμφωνα με την Ένωση των Βρετανικών Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ABI), είχαν πλημμυρίσει περισσότερα από 48.000 κατοικίες. Ενώ σε όλη την διάρκεια του 2012 οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές αξίας 4 δισ £.
Εργαζόμενοι – Επιχειρήσεις
Αρκετές χιλιάδες ανθρώπων δεν μπορούσαν να πάνε να εργαστούν στις επιχειρήσεις όπου εργάζονταν ή οι επιχειρήσεις που εργάζονταν καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιές αντίστοιχες των κατοικιών, με τις υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας να καταγράφει μείωση παραγωγικότητας αντίστοιχη μιας εμπόλεμης περιοχής.
Πάροχοι Ενέργειας – Υδροδότησης
Οι πάροχοι ενέργειας θεωρούνται η επόμενη κατηγορία χαμένων, καθώς ο συνδυασμός βροχής και δυνατών ανέμων δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Όπως αναφέρει η Energy Networks Association, 750,000 κατοικίες έμειναν χωρίς ρεύμα, για λίγες ημέρες έως αρκετές εβδομάδες την περίοδο γύρω στα Χριστούγεννα, ενώ τώρα οι πάροχοι θα πρέπει να συζητήσουν και να διαπραγματευθούν ακόμη και δικαστικά την καταβολή αποζημίωσης σε εκείνους των οποίων η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί. Ομοίως και οι πάροχοι υδροδότησης αφού οι πλημμύρες διέλυσαν ένα μεγάλο κομμάτι του δικτύου υπονόμων μολύνοντας τους σπασμένους σωλήνες υδροδότησης των περιοχών που επλήγησαν.
Κάθε συμφορά όμως, ευτυχώς ή δυστυχώς, έχει και τους κερδισμένους τους. Ας δούμε μερικές κατηγορίες.
Οι κτίστες και οι οικοδομικοί εργάτες είναι οι πρώτοι κερδισμένοι.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, λέει ότι οι πλημμύρες χτύπησαν ένα κομμάτι από την οικονομική δραστηριότητα κατά το τρίμηνο που χτύπησαν οι πλημμύρες, η οποία όμως θα ανακτηθεί αργότερα μέσα στο έτος.
- Η ανάκαμψη, θα προέλθει από τις επισκευές και τις εκ νέου κατασκευές αλλά και από το εμπόριο που θα ανθίσει, δεδομένου πως οι άνθρωποι θα αγοράσουν πράγματα για τα σπίτια τους, ώστε να αντικαταστήσουν χαλιά και έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές αντικαθιστώντας την οικοσκευή τους.
- Ακόμη και σε περιοχές όπου οι πλημμύρες δεν ήταν τόσο σημαντικές, υπάρχουν στέγες που θα χρειαστούν επισκευές εξαιτίας της βαριάς και επίμονης βροχόπτωσης.
- Οι εταιρείες ηλεκτροδότησης προσέλαβαν επιπλέον μηχανικούς και εργάτες για την αποκατάσταση των ζημιών, κατανικώντας την ανεργία στις περιοχές όπου συνέβησαν οι κακοκαιρίες.
- Ομοίως θα κάνουν και οι εταιρείες που θα αντικαταστήσουν τα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης σε ολόκληρες περιοχές.
- Τέλος, μια μεγάλη κατηγορία κερδισμένων ήταν οι επιχειρήσεις που παρέχουν προϊόντα προστασίας από τις πλημμύρες και αντλίες απάντλησης υδάτων.
Σε όποιο δελτίο ειδήσεων κοιτάζατε εκείνη την περίοδο ή όπου υπάρχουν πλημμύρες, μπορείτε να δείτε ανθρώπους να τοποθετούν σακιά με άμμο. Αυτές οι επιχειρήσεις που πωλούν DIY υλικά και άλλα αδρανή, έχουν επωφεληθεί από τις δυσάρεστες καταστάσεις που σε άλλους κόστισαν.