Ανοδική τάση καταγράφεται για τέταρτη συνεχή χρονιά στα ασφάλιστρα των μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Σε μεγάλο βαθμό, η διόγκωση του κόστους ασφάλισης προκαλείται από δύο βασικούς λόγους. Πρώτον την αύξηση των αποζημιώσεων που δίδονται για φυσικές καταστροφές και δεύτερον από τα αυξημένα αντασφάλιστρα τα οποία ζητούν οι διεθνείς αντασφαλιστικοί οίκοι.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση του το ID, φέτος οι ανανεώσεις των ασφαλιστηρίων συμβολαίων στους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους είναι ακριβότερες κατά 5%. Στο μεταξύ αυξήσεις στα ασφάλιστρα καταγράφηκαν κατά 10% έως 15% το 2020 κατά περίπου 10% το 2021 και έως και 15% το 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα μετά ανατιμημένα ασφάλιστρα, τα τελευταία χρόνια καταγράφονται και μειώσεις τα ποσοστά κάλυψης των κινδύνων, γεγονός το οποίο καθιστά ακόμα ακριβότερες για τους ασφαλισμένους τις παροχές του κλάδου.
Πάντως, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως σε αντίθεση με τους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους, στους μικρότερους κινδύνους παρατηρείται μία σταθεροποίηση της μοναδιαίας τιμής, αλλά και αύξηση των προς ασφάλιση όγκων και αξιών.