To 2019 το Brexit θα αλλάξει τον τρόπο που η ΕΕ λειτουργεί, ήδη πολλές εταιρείες λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τα έσοδά τους. Σύμφωνα με έρευνα το 76% των CEO’s στη Βρετανία σκέφτόταν από την ημέρα της ανακόίνωσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας σε άλλη ευρωπαική χώρα, ώστε να μην απωλέσει τα εμπορικά οφέλη από την ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών και αγαθών στην ΕΕ.
Θα δημιουργούσε τουλάχιστον έκπληξη και ίσως αμέλεια από την πλευρά των CEO να μην έχουν σχέδια ή επιλογές στη συγκεκριμένη περίπτωση, αναφέρει ο Simon Collins , επικεφαλής της KPMG στη Βρετανία. “Η μεταφορά της έδρας είναι μία ριζική αλλαγή και τραβά τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, αλλά η λλαγή στις εργασίες μία εταιρείας θα μπρούσε να γίνει στο εξωτερικό τραβώντας όσο γίνεται λιγότερη δημόσια προσοχή” πρόσθεσε.
1,3 τρις δολάρια σε κίνδυνο
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την PwC και την Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών το 53% των εταιρειών παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανόα θα βλάψει τις εταιρείες τους, ενώ μόλις το 12% πιστεύει ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι θετική.
Η έρευνα της PwC έγινε σε 115 επιχειρήσεων στο βρετανικό τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που στηρίζει 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και σύμφωνα με τις απαντήσεις η “επιχειρηματική αισιοδοξία” υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 5.500 βρετανικές επιχειρήσεις στηρίζονται σε χρηματοοικονομικά “διαβατήρια” για να κάνουν επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Αν το δικαίωμα πρόσβασης στις αγορές της ΕΕ χαθεί, η διαταραχή στην επιχείρησή τους θα μπορούσε να είναι σημαντική.
“Είναι ακόμα νωρίς, και δεν υπάρχει καμία πραγματική σαφήνεια για το ποια συμφωνία θα επιτευχθεί. Ως εκ τούτου, πολλοί από τους πελάτες μας εξετάζουν τις επιλογές τους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αναδιάρθρωσης και μετεγκατάστασης των επιχειρήσεών τους», δήλωσε ο Andrew Kail, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της PwC στη Βρετανία.
Πηγή:CNNMoney