Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διεργασίες και ανακατατάξεις στον Χρηματοοικονομικό Τομέα με τις Εξαγορές και Συγχωνεύσεις στις Τράπεζες, καθώς και τη διαδικασία της Ανακεφαλαιοποίησής τους. Όπως τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην 80ή Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων, η ολοκλήρωση των αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου στις τράπεζες θα πρέπει να γίνει έως το τέλος Απριλίου του 2013. Οι Ιδιώτες μέτοχοι πρόσθεσε, θα έχουν τον έλεγχο των τραπεζών που λαμβάνουν κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αρκεί να καταβάλουν ποσό τουλάχιστον ίσο με το 10% της αξίας των κοινών μετοχών που θα εκδοθούν.
Οι λοιπές τράπεζες, σύμφωνα με το Μνημόνιο, πρέπει να αναζητήσουν τη λύση της Ανακεφαλαιοποίησης με ιδιωτικά κεφάλαια έως το τέλος Απριλίου του 2013. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν γίνει, “η Τράπεζα της Ελλάδος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, όπως προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο εξυγίανσης, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.
Για τις διεργασίες στον κλάδο επεσήμανε ότι η ανάπτυξη του Τομέα γίνεται με λιγότερε αλλά και ισχυρότερα σχήματα. “Το μέγεθος της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και οι συνθήκες υπερβάλλουσας δυναμικότητας, που έχουν διαμορφωθεί στον τραπεζικό κλάδο, απαιτούν λιγότερες και ισχυρότερες μονάδες, ώστε αυτές να είναι και σε βάθος χρόνου ανθεκτικές σε απροσδόκητες εξωγενείς διαταραχές. Οι πιο εύρωστες τράπεζες έχουν αφενός μεγαλύτερη ευχέρεια πρόσβασης στις διεθνείς αγορές και αφετέρου, λόγω υψηλότερης αποτελεσματικότητας, έχουν μικρότερο κίνητρο να προσφεύγουν σε τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου”. Από όλες αυτές τις εξελίξεις, θα ωφεληθούν τόσο οι καταθέτες όσο και οι δανειολήπτες, πρόσθεσε.
Όσον αφορά τις γενικότερες εξελίξεις, προέβλεψε ότι από το 2014 θα αρχίσουν να καταγράφονται θετικοί ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ. Αναφέρθηκε επίσης στις θετικές εξελίξεις και ειδικότερα στη συρρίκνωση των ελλειμμάτων και τη μεγάλη μείωση στο Έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών. Η ύφεση της οικονομίας ωστόσο προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2013 με ποσοστό 4,5%, καθώς και η διόγκωση της ανεργίας.
Βασικός παράγοντας για το αν αλλάξει η κατάσταση είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. “Εάν είχαν εφαρμοστεί με συνέπεια από την αρχή του προγράμματος, σήμερα θα είχαν ήδη γίνει αισθητές οι ευνοϊκές επιδράσεις τους στην οικονομική δραστηριότητα”, σημείωσε.
Επίσης, στην Ετήσια Έκθεση γίνεται σαφής αναφορά μεταξύ άλλων για “δραματική επιδείνωση των δεικτών φτώχειας” την περίοδο της τρέχουσας κρίσης σε απόλυτους όρους. Ενώ το ποσοστό φτώχειας για το έτος 2010 ήταν 16,0%, το αντίστοιχο ποσοστό για το επόμενο έτος της έρευνας (2011) έφθασε στο 22,9%. Μέσα σε ένα έτος δηλαδή, η αύξηση της φτώχειας ήταν της τάξης των 6,9 εκατοστιαίων μονάδων ή κατά 43,1%.