Δεν αποτελεί πλέον «έκπληξη». Άλλη μία, η πέμπτη κατά σειρά, κάθοδος των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα μετά τη μνημονιακή συμφωνία του Αυγούστου του 2015 έληξε άδοξα.
Η περίφημη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών τόσο στο Ασφαλιστικό, όσο και στα άλλα μέτωπα δεν επετεύχθη.
Και αυτό παρά το γεγονός οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών κρατούν …οχτώ μήνες.
Έτσι εντύπωση προκάλεσε το σχόλιο κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, το οποίο εμπλέκεται στενά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές πως δεν επετεύχθη συμφωνία με τους θεσμούς, γιατί δεν υπήρχε …«αρκετός χρόνος», δεδομένου πως επίκειται τις αμέσως επόμενες μέρες η ανοιξιάτικη σύνοδος του ΔΝΤ.
Αφού χάθηκε το ορόσημο της 15ης Απριλίου προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση προσανατολίζεται πλέον για τις 22 Απριλίου οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup, χωρίς να θεωρείται σε καμία περίπτωση «δεδομένο» ότι και τότε θα υπάρξει συμφωνία.
Κατά τ΄άλλα το βασικό «αγκάθι» στο «ασφαλιστικό» κομμάτι της συμφωνίας παραμένει το μέλλον των επικουρικών συντάξεων. Οι θεσμοί ζητούν να κλείσει το έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) αποκλειστικά με περικοπές επικουρικών συντάξεων, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει ένα συνδυασμό μέτρων (περικοπές συντάξεων, αυξήσεις εισφορών και αξιοποίηση περιουσίας).
Σύγκλιση φαίνεται πως υπάρχει στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (από 0,77% με 15 χρόνια ασφάλισης έως 2% για 39 χρόνια ασφάλισης και πάνω) και στην εθνική σύνταξη (345 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης).