Οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο των Συντάξεων, έχουν αρχίσει να αλλάζουν το Μείγμα όσον αφορά το Εισόδημα των νοικοκυριών. Οι Παροχές μειώθηκαν σε 16 χώρες του ΟΟΣΑ κατά μέσο όρο 22% για τους άνδρες και 25% για τις γυναίκες και νέα Έκθεση της Allianz αποκαλύπτει την αύξηση της Συμμετοχής των ηλικιωμένων στο εργατικό δυναμικό. Περισσότεροι είναι πλέον αυτοί που μεταξύ 60 έως 64 ετών εργάζονται σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια και η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στη Γερμανία και την Ολλανδία. Μοναδική εξαίρεση, ήταν η Ελλάδα (και η Πολωνία), όπου το ποσοστό των ηλικιωμένων μειώθηκε την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω της αθρόας πρόωρης συνταξιοδότησης ενόψει των δυσμενέστερων Αλλαγών.
Ειδικότερα, μετά από μια δεκαετία συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων στη Δυτική Ευρώπη και την καθιέρωση νέων Συστημάτων στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία, η δομή του συνταξιοδοτικού Εισοδήματος των πολιτών έχει αρχίσει να αλλάζει. Η πρόσφατα δημοσιευμένη Έρευνα της Allianz, “Allianz Demographic Pulse” αποκαλύπτει, ότι ο δεύτερος και ο τρίτος Πυλώνας, τα έσοδα από χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και την απασχόληση – καθώς και η αύξηση των ηλικιωμένων στο εργατικό δυναμικό – αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία. Παρ’ όλα αυτά, προς το παρόν δεν είναι σαφές αν τα συμπληρωματικά Εισοδήματα είναι αρκετά ισχυρά ώστε να αντισταθμίσουν τη μείωση των επιπέδων στους πρώτους Πυλώνες σε απόλυτους όρους, αναφέρει στη μελέτη της η Allianz. “Για να επιτύχουν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι επίπεδα Εισοδημάτων που να είναι συγκρίσιμα με εκείνα των σημερινών συνταξιούχων, θα πρέπει να αλλάξουν την εργασιακή και αποταμιευτική τους Συμπεριφορά. Ο κάθε ένας πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη Ευθύνη για να διαμορφώσει ένα επαρκές συνταξιοδοτικό Εισόδημα και να ξανασκεφτεί το θέμα της συνταξιοδότησης”, αναφέρει ο Jay Ralph, Πρόεδρος του Asset Management της Allianz και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Allianz SE.
Το ποσοστό συμμετοχής των ατόμων ηλικίας 60 έως 64 ετών έχει αυξηθεί
Η οικονομική κρίση έθεσε τις δομικές αλλαγές των συνταξιοδοτικών Συστημάτων σε δοκιμασία και η πορεία των Μεταρρυθμίσεων, εξακολουθεί να δέχεται την πίεση από την κρίση χρέους, την υψηλή μεταβλητότητα των αγορών και τα χαμηλά επιτόκια. Οι Προκλήσεις που θέτει αυτό το περιβάλλον για χρηματοδοτική στήριξη των Πυλώνων είναι σημαντικές, αναφέρει η Allianz. Κατά συνέπεια – προσθέτει -, δεν είναι μόνον η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που έχει επηρεάσει τον αριθμό των ατόμων που παραμένουν περισσότερο στην εργασία. Αντιμετωπίζουν έτσι την χρονική καθυστέρηση όσον αφορά τη λήψη των συντάξεων και την ανάγκη να αποταμιεύσουν περισσότερο για τη συνταξιοδότηση. Είτε στην Ευρώπη είτε την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό συμμετοχής στην εργασία των ατόμων ηλικίας 60 έως 64 ετών έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στη Γερμανία και την Ολλανδία, όπου τα ποσοστά συμμετοχής υπερδιπλασιάστηκαν.
Πέραν αυτών, η οικονομική ύφεση μείωσε σημαντικά τα περιουσιακά στοιχεία συνταξιοδότησης των πολιτών. Όπως αναφέρει η Allianz, oι δυτικές χώρες άρχισαν να εφαρμόζουν Μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά Συστήματα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε μείωση των ποσοστών Αναπλήρωσης του πρώτου Πυλώνα: Οι υπολογισμοί δείχνουν, για παράδειγμα, ότι οι Παροχές στις 16 χώρες του ΟΟΣΑ, που εισήγαγαν τις πιο ευρέως φάσματος Μεταρρυθμίσεις, μειώθηκαν κατά μέσο όρο 22% για τους άνδρες και 25% για τις γυναίκες. Επακόλουθο των επιπτώσεων στις αλλαγές στο πεδίο των συντάξεων είναι η δημιουργία μιας νέας δομής Κινήτρων για την προώθηση της συσσώρευσης περιουσιακών στοιχείων στο δεύτερο Πυλώνα. Η Allianz επισημαίνει, ότι τα σύγχρονα συστήματα συντάξεων του μέλλοντος θα αποτελούνται από διαφορετικούς ισχυρούς Πυλώνες – δεν είναι πλέον μόνο η σύνταξη Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά περισσότερο, ένα Μείγμα επαγγελματικών και ιδιωτικών συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων που θα προσδιορίζει τα συνταξιοδοτικά εισοδήματα στο μέλλον.