Έντονο προβληματισμό εκφράζει η Allianz SE σχετικά με τα οφέλη της απόφασης του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, η οποία προβλέπει αγορά ομολόγων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ύψους 60 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.
Το πρόγραμμα ποσοτικής και νομισματικής χαλάρωσης (QE), όπως αναφέρει δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε θα φέρει ισχυρά αποτελέσματα, την στιγμή που η ανάκαμψη στην οικονομία της ευρωζώνης έχει ξεκινήσει και οι προοπτικές είναι θετικές για το 2015. Ωστόσο, ένα θετικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι δίνει ευελιξία ως ένα βαθμό στην αγορά ομολόγων. «Η ΕΚΤ δύναται, και πρέπει, να μειώσει ή σταματήσει την μηνιαία αγορά, όταν οι συνθήκες της οικονομίας βελτιωθούν και ο πληθωρισμός εμφανίσει σημεία ανάκαμψης», τονίζει η Allianz SE. Θετική, βλέπει η Allianz, την απόφαση του Μάριο Ντράγκι για επιμερισμό του κινδύνου, σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιο της μόλις το 8% των αγορών κρατικών ομολόγων με τα υπόλοιπα να παραμένουν στα χαρτοφυλάκια των εθνικών τραπεζών.
Η πτώση του ευρώ και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου δίνουν ώθηση στην οικονομία. Η περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ συνεπάγεται το κίνδυνο σοβαρής υπέρβασης στις αγορές συναλλάγματος, καθώς όμως οι αποφάσεις της ΕΚΤ είναι ευθυγραμμισμένες σε μεγάλο βαθμό με τις προσδοκίες της αγοράς, δεν αναμένεται να σημειωθεί κάποια δραστική υποτίμηση.
Το πετρέλαιο και οι τιμές των εμπορευμάτων είναι οι κύριοι παράγοντες καθορισμού των τιμών του καταναλωτή. Η πτώση του πληθωρισμού, σε ορισμένα σημεία κάτω του μηδενός, δεν αποτελεί σημάδι επικίνδυνο για αποπληθωρισμό. Ο αντίκτυπος των εξαγγελθέντων μέτρων για την οικονομία, τα οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τις τρέχουσες εξελίξεις στις τιμές θα είναι περιορισμένος.
Η ρευστότητα των τραπεζών βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και η έλλειψη ρευστότητας δεν είναι σίγουρα ο λόγος για την υποτονική δανειοδοτική δραστηριότητα. Αντίθετα, η πρόσφατη βελτίωση των προτύπων τραπεζικού δανεισμού η οποία αντικατοπτρίζει την βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και ανάληψης κινδύνου μπορούν να δώσουν θετικά αποτελέσματα. Οι όροι χρηματοδότησης των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, προσθέτει η Allianz SE είναι ήδη πολύ ελκυστικοί και δεν ενέχουν κίνδυνο. Η ελάχιστη πτώση των αποδόσεων δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Παρά το σκεπτικισμό για την αναγκαιότητα των μέτρων που έλαβε η ΕΚΤ, η Allianz SE βλέπει και κάποιες θετικές πτυχές. στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε μηνιαία βάση καθώς προσφέρει ένα βαθμό ευελιξίας. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται για το ύψος του ισολογισμού της, περίπου στα 3 δισ. ευρώ. Επίσης το ότι η στρατηγική μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 με στόχο την επέκταση του όσο χρειαστεί, αν οι συνθήκες το επιβάλλουν, δηλαδή μόλις ο πληθωρισμός φτάσει κοντά στα επίπεδα του 2%. Αυτό, ωστόσο σύμφωνα με την Allianz θα συμβεί μόνο όταν οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων αρχίσουν να ανακάμπτουν.
Το γεγονός ότι οι εθνικές τράπεζες του ευρωσυστήματος θα αγοράζουν το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων με δική τους ευθύνη, αναλαμβάνοντας το κίνδυνο, ήτοι το 20% του συνόλου θα αφορά αμοιβαιοποίηση χρέους (είτε επειδή πρόκειται για χρέος κοινοτικών οργάνων είτε επειδή οι τίτλοι βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ) αποτελεί θετικό στοιχείο και δεν σημαίνει επιστροφή στην εθνική πολιτική.
Συνολικά, η ΕΚΤ έχει υπέκυψε σε αυτοπαθείς πιέσεις. Η ελπίδα θα πρέπει να είναι υπογραμμίζει η Allianz SE ότι «έχουμε φτάσει στο τέλος». και ότι «οι αγορές δεν απαιτήσουν περαιτέρω μέτρα και ότι η ΕΚΤ δεν θα ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών».