Από το defencenter.gr Μία συμφωνία που προλαβαίνει «στη στροφή» τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως τις γερμανικές και τις γαλλικές, από το να ελέγξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα συνέβαινε μετά την κρατικοποίηση τους και την απόκτηση του μετοχικού τους ελέγχου απότο κράτος. Μια απόκτηση ελέγχου που όπως έγραψε ήδη πριν δύο ημέρες το defencenet.gr ήταν σίγουρη αφού αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, πλέον: Η απόσυρση των καταθέσεων του δημοσίου ( 10 δισ. ευρω), η άντληση απ΄ αυτές χρημάτων για τα έντοκα γραμμάτια ( 5 δισ. ευρώ ), οι ζημιές από την επικείμενη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων και, κυρίως, οι επισφάλειες από τα δάνεια, θα απαιτούσαν υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία αν δεν βρισκόταν θα καθιστούσε το Δημόσιο τον μεγαλύτερο μέτοχο, με απόκτηση κοινών μετοχών πλέον. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το defencenet.gr ο πρίγκιπας του Kατάρ Aχμάντ Aλ Σαγιέντ, δεύτερος στην ιεραρχία του κρατιδίου μετά τον Aλ Θανί και εκτελεστικός διευθυντής της Qatar Invenstment Authority (QIA), συναντήθηκε την Κυριακή 17 Ιουλίου στον Αστέρα της Βουλιαγμένης με την υπουργό Eξωτερικών των HΠA Χίλαρι Κλίντον. Το το ακριβώς συζητήθηκε δεν είναι γνωστό, αλλά αμέσως μετά την συνάντηση (εξαιρετικά σπάνιο να συναντώνται εκτάκτως δύο τόσο σημαντικά πρόσωπα στο έδαφος μιας τρίτης χώρας), ο Αλ Σαγιέντ εκδήλωσε την πρόθεση να συμμετάσχει το Qatar Investment Fund, στο μετοχικό κεφάλαιο ενός νέου τραπεζικού σχήματος που θα προερχόταν από την συγχώνευση των δύο τραπεζών. Όλα αυτά μόλις τέσσερις ημέρας πριν από την σύνοδο των Βρυξελλών, όταν ο αμερικανικός παράγων γνώριζε ότι οι αποφάσεις που θα λαμβάνονταν θα έθεταν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπό τον απόλυτο έλεγχο των Ευρωπαίων. Μην ξεχνάμε ότι ήταν η δεύτερη φορά που το Κατάρ θα ερχόταν, ας πούμε σε οικονομική σύγκρουση με τους Ευρωπαίους: Στο project του Ελληνικού, η Γερμανία είχε αντιδράσει σφοδρά στην απ’ευθείας ανάθεση του έργου στο Κατάρ και εκ του λόγου αυτού το όλο project είχε «παγώσει».
Το Κατάρ δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα επενδυτικό fund που διοικείται από έξυπνους και όχι καταπιεστικούς Άραβες ηγέτες, αλλά επιβιώνει απλά και μόνο λόγω της ύπαρξης των ΗΠΑ με τις οποίες συντάσσεται σε κάθε ευκαιρία και εν τέλει αποτελεί και ένα είδος έμμεσου επενδυτικού βραχίονα: Στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 πάλι η Χ.Κλίντον, αυτή την φορά δημοσίως είχε καλέσει τον εμίρη του Κατάρ, να προσφέρει περισσότερη χρηματική στήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή, πράγμα το οποίο και έγινε! Αυτή την φορά έπρεπε να γίνει δημοσίως για να φανεί ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται και για την επιβίωση των Παλαιστινίων… Δύο ημέρες αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2010, υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ από το εμιράτο, που; Στη … Νέα Υόρκη! Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις στρατηγικές επενδύσεις, Χάρη Παμπούκης και ο εκτελεστικός διευθυντής της Qatar Investment Authority, Αχμάντ Αλ Σαγέντ, παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι. Κάποια αμφιβολία για το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στις εν Ελλάδι επενδύσεις του Κατάρ; Από εμάς, καμία! Ποιος είπε ότι το Κατάρ δεν φροντίζει τα «ορφανά» των ΗΠΑ ή καλύτερα οι ΗΠΑ δεν φροντίζουν τα “ορφανά” τους μέσω του Κατάρ; Όσο για τις στρατηγικές σχέσεις ΗΠΑ και Κατάρ, αυτές δεν μπορούν να γίνουν στενότερες: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ-Θανί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τον Απρίλιο στον Λευκό Οίκο έδωσαν τα χέρια για την αποστολή Mirage 2000-5 στην Κρήτη στις επιχειρήσεις κατά του Μ.Καντάφι.. Επίσης η αμερικανική βάση Αλ Ουντέιντ, στο Κατάρ αποτελεί μείζονα κέντρο διοίκησης, επικοινωνιών και διαχείρισης εξοπλισμού σε ολόκληρη την Μ.Ανατολή. Σήμερα ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος βρίσκεται στην Ντόχα του Κατάρ όπου θα συμμετάσχει σε σύσκεψη Αρχηγών Άμυνας Κρατών που συμμετέχουν στην επιχείρηση Unified Protector στη Λιβύη. Δηλαδή ακόμα και αυτή τη σύσκεψη οι ΗΠΑ την κάνουν στο Κατάρ. Μην ξεχνάμε, μετά απ’όλα αυτά, ότι οι δύο τράπεζες ξεπερνούν σε μέγεθος κατά πολύ την Εθνική Τράπεζα και διαθέτουν απολήξεις σε δεκάδες κράτη. Αλλά το νέο σχήμα πάνω απ’όλα θα ελέγχει στρατηγικά ένα κράτος, την Ελλάδα, του οποίου τον έλεγχο δεν είναι διατεθειμένες να απωλέσουν οι ΗΠΑ, ειδικά σήμερα…
Η συμφωνία προβλέπει άμεσα το Κατάρ να συνεισφέρει 500 εκατ. ευρώ και επιπλέον 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το κρατίδιο του Κατάρ θα είναι ο μεγαλομέτοχος του σχήματος με ποσοστό κοντά στο 20%. Η οικογένεια Λάτση θα κατέχει ποσοστό κοντά στο 16 με 18% και η οικογένεια Κωστόπολου από 4 έως 5 %. Όμως, η νέα τράπεζα θα διοικείται από τον κ.Γιάννη Κωστόπουλο, ο οποίος θα έχει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου. Ακόμη, θα δημιουργηθούν 2 θέσεις διευθύνοντων συμβούλων που θα τις καταβάλουν οι Δημήτρης Μαντζούνης και Νίκος Νανόπουλος. Η εν λόγω συμφωνία δεν αποτελεί τόσο οικονομική επένδυση, όσο στρατηγική. Και δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τα οικονομικά χειρότερα. Σημαίνει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν τις στρατηγικές χειρότερες εξελίξεις σε βάρος τους στην Ελλάδα…