Σε ικανοποιητική θέση για να αντέξουν στο περιβάλλον μεταβλητότητας που επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές βρίσκονται οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με όσα εκτιμά η A.M. Best.
Και αυτό γιατί οι εταιρείες του κλάδου έχουν προβεί σε σημαντικές αλλαγές στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αλλά και μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους που ξέσπασε στα τέλη του 2011, με επίκεντρο την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η A.M. Best σε σημείωμα με τίτλο «Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές αντέχουν τη μεταβλητότητα των αγορών αλλά οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι περιορισμένες», οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες έχουν όχι μόνο εγκαταλείψει τις μετοχές για υψηλής ποιότητας τίτλους σταθερού εισοδήματος, αλλά και η πλειοψηφία των μεγάλων παικτών του κλάδου είναι εξαιρετικά κεφαλαιοποιημένοι.
Επίσης, οι εταιρείες του κλάδου γνωρίζουν καλά την ταχύτητα με την οποία η ρευστότητα μπορεί να «παγώσει» και πως οι συνέπειες της μετάδοσης μπορούν να αγγίξουν τόσο την αγορά ακινήτων όσο και τις μετοχές.
«Παραδοσιακά, οι περισσότεροι από τους ευρωπαϊκούς ασφαλιστικούς ομίλους που διαθέτουν την υψηλότερη αξιολόγηση από την A.M. Best, διαθέτουν ένα μαξιλάρι μεταξύ 20%-30% στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια για να αντέξουν τις διακυμάνσεις στις αγορές χωρίς να δεχτούν αρνητικές πιέσεις στις τρέχουσες αξιολογήσεις τους», δήλωσε ο Carlos Wong-Fupuy, διευθυντής ανάλυσης της εταιρείας.
Στο σημείωμα, παράλληλα, αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που καλύπτει η A.M. Best δεν διαθέτουν σημαντικές άμεσες επενδύσεις στην Κίνα. Ωστόσο, ο οίκος εκφράζει ανησυχία αναφορικά με το ενδεχόμενο μετάδοσης των συνεπειών από την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία και στη μεταβλητότητα των αγορών.