Την ίδια ώρα, η εβδομαδιαία έκθεση της Eurobank “7 Ημέρες Οικονομία” αναφέρει ότι τον Δεκέμβριο επιβραδύνθηκε ο ρυθμός πτώσης της ανεργίας, χαρακτηρίζει ενθαρρυντικά τα στοιχεία από τον τουρισμό, ενώ στο τελευταίο δίμηνο του 2014 συνεχίστηκε η πτώση του γενικού επιπέδου των τιμών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι δείκτες κύκλου εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων κατέγραψαν βελτίωση. Πιο συγκεκριμένα, το Δ ́ τρίμηνο του 2014 ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών του κλάδου που περιλαμβάνει χονδρικό και λιανικό εμπόριο και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών, κατέγραψε αύξηση της τάξης 18,5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2013. Επιπλέον, ανοδική ήταν η πορεία του εν λόγω δείκτη κατά την σύγκριση του Δ ́ τριμήνου με το Γ ́ τρίμηνο του 2014 (+13,1%).
Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 26,03% για το μήνα Δεκέμβριο (2014). Η ετήσια μεταβολή της απασχόλησης, των ανέργων, του εργατικού δυναμικού και του μη ενεργού πληθυσμού ήταν της τάξης των 17,97, -76,05, -58,08 και 0,25 χιλ. ατόμων αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2014, η δυναμική της πτωτικής πορείας του ποσοστού της ανεργίας επιβραδύνθηκε.
«Η μείωση του αριθμού των ανέργων που παρατηρούμε στα στοιχεία δεν συνοδεύεται και από αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης. Επιπλέον, η συνεπακόλουθη μείωση του αριθμού του εργατικού δυναμικού δεν συνοδεύεται και από ανάλογη αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού (πιθανή εκροή πληθυσμού προς το εξωτερικό). Συνεπώς, το κεντρικό συμπέρασμα που εξάγουμε από την ανάγνωση αυτών των στοιχείων (χρονολογικών σειρών) είναι ότι η παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας σε όρους του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας σταδιακά φθίνει. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και το πολύ υψηλό ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, τότε η φθίνουσα τάση ενισχύεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, τα 3/4 των ανέργων βρίσκονται σε καθεστώς αναζήτησης εργασίας για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών.
Η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) για το μήνα Φεβρουάριο (2015) ήταν της τάξης του -1,91%. Η αντίστοιχη μεταβολή για τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Εθνικό ΔΤΚ) ήταν της τάξης του -2,16%.
Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης αυξήθηκε κατά 13,7% το 2914 σε σχέση με το 2013, σημειώνοντας τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης από το 2002.