Σε ανακοίνωσή της η ΟΑΣΕ για τη σημερινή απεργία αναφέρει:
“Το ΔΣ του ΣΥΑΕ, συνταυτίζεται με τις αποφάσεις της ΓΣΕΕ, της ΟΑΣΕ και του ΕΚΑ και προτρέπει τους συναδέλφους να εναντιωθούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που καταργεί κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στην πλήρη εξατομίκευση της εργασιακής σχέσης, τη διάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συλλογικής προστασίας, και την περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, δηλαδή της συλλογικής αντίστασης απέναντι στην επιχείρηση και τους εργοδότες.
Επίσης, στο προς ψήφιση νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκε και η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, δηλαδή σε τεχνοκρατικό, εισπρακτικό, αυτοσυντηρούμενο μηχανισμό, ανεξέλεγκτο από οποιοδήποτε πολιτικό και κοινωνικό έλεγχο. Η Επιθεώρηση Εργασίας αποκόπτεται από τον μηχανισμό Κοινωνικού Ελέγχου που προβλεπόταν από το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο (αρ.21-22 ν.3996/2011, Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας, στο οποίο συμμετέχουν και ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ). Η μετατροπή σε Διοικητική Αρχή συνεπάγεται επιπλέον δημοσιονομικό κόστος (αμοιβές Διοικητή, Συμβουλίου Διοίκησης, Γενικών Δ/ντων, συμβούλων κλπ), την ίδια ώρα, που για τις πραγματικές ανάγκες της αποστολής του ΣΕΠΕ προβλέπεται η καθήλωση του Προϋπολογισμού του στο 95% των ήδη «κουτσουρεμένων» κονδυλίων που διατίθενται στο ΣΕΠΕ.
Αναλυτικά, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου προβλέπει :
- Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου. Ο χρόνος εργασίας δεν θα υπολογίζεται σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση, αλλά σε ευρύτερα χρονικά διαστήματα (6μηνα, 12μηνα).
- Νομιμοποίηση της 10ωρης εργασίας χωρίς πληρωμή προσαύξησης υπερωριακής απασχόλησης και εργαζόμενοι λάστιχο χωρίς οικογενειακή ή κοινωνική ζωή, μόνιμα διαθέσιμοι.
- Περαιτέρω υπονόμευση της πλήρους απασχόλησης, καθώς οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης θα υποχρεούνται να παράσχουν πρόσθετη εργασία πέρα από την ατομική σύμβαση εργασίας τους, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης και του εργοδότη, ακόμα και με διακεκομμένο ωράριο.
- Ρύθμιση της τηλεργασίας με όρους ατομικής σύμβασης και όχι με συλλογικές διαπραγματεύσεις.
- Περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, υποχρέωση για ηλεκτρονική ψηφοφορία και προηγούμενη ένταξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο νομοθετημένο κρατικό μητρώο, προκειμένου να έχουν δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική διαπραγμάτευση κ.α
- Υποβάθμιση της σημασίας της διαδικασίας επίλυσης εργατικής διαφοράς, καθώς δεν αναστέλλεται πλέον η προθεσμία που έχει ο απολυμένος για να ασκήσει η αγωγή. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει νόημα να απευθυνθεί στο ΣΕΠΕ για εργατική διαφορά, αφού έτσι και αλλιώς θα πρέπει να ζητήσει δικαστική προστασία. (Αρ 121 του Σχεδίου Νόμου με το οποίο τροποποιείται το άρθρο 3 παρ. Β του ν. 3996/2011)
- Την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σχεδόν στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.
- Την κατάργηση στην πράξη της υποχρέωσης των εργοδοτών να επαναπροσλάβουν απολυμένους -ακόμα και σε περιπτώσεις δικαστικής δικαίωσης.
- Τέλος, θεσμοθέτηση του … θεσμοθετημένου από το 2011, αλλά ανενεργού μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας που συνδέεται με το πολυδάπανο ΕΡΓΑΝΗ II (Π/Υ 1.240.000€). Για να προστεθεί, στο υφιστάμενο εργασιακό κάτεργο, άλλο ένα όργανο «εξανδραποδισμού» του εργαζόμενου από τον εργοδότη, ο οποίος θα διαχειρίζεται την κάρτα του, γνωρίζοντας ότι όπως και τώρα (που το ωράριο είναι δηλωμένο στο ΕΡΓΑΝΗ) έτσι και τότε …κανείς δεν θα τον ελέγξει.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους για την προάσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο, στην πλατεία Συντάγματος στις 18:00 ενάντια στην ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου”
Συναδελφικά,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΑΕ
O Πρόεδρος η Γεν. Γραμματέας
Σπύρος Κολαΐτης Αλεξάνδρα Θεοδωρίδου