Το περιοδικό «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ MARKETING» στο τεύχος Νοεμβρίου 2015 άνοιξε έναν διάλογο ζητώντας από τους πλέον αρμόδιους στον κλάδο υγείας να απαντήσουν σε τρεις ερωτήσεις και να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα προτείνοντας παράλληλα τις βέλτιστες λύσεις. Συνεχίζουμε το διάλογο για το «Ποιος θα βρει… το φάρμακο για την υγεία;» με τον Σωκράτη Γουρλή, Μέλος Δ.Σ. του Ομίλου Ιατρόπολις.
- Ποιος θα επιβαρυνθεί από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 23% στα τιμολόγια των Νοσοκομείων;
Ένα ακόμη βαρύ χαστούκι για την περίθαλψη των Ελλήνων ασθενών αποτέλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του τομέα της Υγείας, λόγω των χρεών του ΕΟΠΥΥ αλλά και της γενικότερης στάσης πληρωμών που επικρατεί στην αγορά, επιδεινώνεται περαιτέρω. Οι αιφνίδιες αλλαγές που επήλθαν το τελευταίο διάστημα στη λειτουργία τόσο του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά κυρίως του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας, επέφεραν δραματικές συρρικνώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του κλάδου. Ενδεικτική η περίπτωση της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ που προκάλεσε από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του μία σύγχυση σε όλο τον κλάδο.
Δυστυχώς η επιβάρυνση που προκύπτει από τέτοιου είδους φορολογικές αλλαγές έχει ως τελικό αποδέκτη τον Έλληνα ασθενή, παρότι γίνονται προσπάθειες απορρόφησης του κόστους από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας και τις κλινικές. Ωστόσο η δραματική οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ που αυξάνει καθημερινά τις υποχρεώσεις του προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθιστά σχεδόν αδύνατη, την απόλυτη απορρόφηση του επιπλέον κόστους από το ΦΠΑ. Το γεγονός αυτό και παρά την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης πως στοχεύει στην ελάφρυνση του Έλληνα ασθενή, αποδεικνύει περίτρανα ότι τελικώς προσθέτει επιπλέον βάρη στην ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση των πασχόντων. Στο υφιστάμενο ιδιαίτερα επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις ακόμα κι αν επιθυμούν, δεν μπορούν να επιφορτισθούν με το συνολικό κόστος των αλλαγών καθώς οι περισσότερες βρίσκονται στο χείλος του οικονομικού γκρεμού εξαιτίας των υπέρογκων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.
- Είναι έτοιμοι οι κλάδοι Ιδιωτικής Περίθαλψης και Ιδιωτικής Ασφάλισης να καλύψουν τα κενά και να ανταποκριθούν στις ελλείψεις της δημόσιας Υγείας;
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι, ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας είναι εδώ και χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της περίθαλψης των Ελλήνων ασθενών. Η καθημερινή αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που οφείλεται κυρίως στην περιορισμένη χρηματοδότηση, καλύπτεται πλήρως από τις υπηρεσίες που παρέχουν οι φορείς του ιδιωτικού τομέα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο δημόσιος τομέας έχει συνάψει ειδικές συμβάσεις με τον ιδιωτικό, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες που προκύπτουν.
Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, περίπου 9 στις 10 περιπτώσεις ασθενών που έχουν ανάγκη πρωτοβάθμιας περίθαλψης απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και τις δομές του. Η ιδιωτική ασφάλιση από την άλλη έρχεται να καλύψει και να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες στους ασθενείς, που χρόνια τώρα αδυνατεί να παράσχει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
- Το τρίτο μνημόνιο φέρνει μόνο προβλήματα ή και ευκαιρίες για τον κλάδο;
Το 3ο μνημόνιο δημιουργεί ένα ιδιαίτερα σύνθετο περιβάλλον ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, όπου οι απαιτήσεις καθημερινά αυξάνονται ενώ ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να ανταποκριθεί εκείνη η επιχείρηση που έχει τη δυνατότητα να παράσχει ποιοτικές και ταυτόχρονα προσιτές υπηρεσίες υγείας.
Συνεπώς, η επιχείρηση που κατορθώνει μέσα σε ένα κλίμα συνεχών περικοπών και οικονομικών αλλαγών να επιβιώσει παρέχοντας το τρίπτυχο «ποιότητα, ασφάλεια, οικονομία», είναι δυνατό να προχωρήσει σε μία υγιή ανάπτυξη. Πρόκειται όμως για μια προσπάθεια που πραγματοποιείται στις χειρότερες συνθήκες, με πολλά εμπόδια και ελάχιστη έως ανύπαρκτη υποστήριξη από το Κράτος.
Συνεχίζουμε το αφιέρωμα την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 με τον Γενικό Διευθυντή κλάδων Ζωής και Υγείας Interamerican, Γιώργο Βελιώτη.