Σε περίπου ένα δισεκατομμύριο υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ζημιά που υπέστη η ΔΕΗ από την κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμύνταιου στη Φλώρινα λόγω της κάλυψης μεγάλων ποσοτήτων λιγνίτη και μηχανημάτων της ΔΕΗ από μάζες υλικών αλλά και της αναγκαστικής μετεγκατάστασης των κατοίκων του χωριού Αγ. Ανάργυροι που έχει κυρηχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κατολίσθηση στο Αμύνταιο ευτυχώς δεν είχε ανθρώπινα θύματα δεδομένου ότι ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενη και η εταιρεία είχε κλείσει τη μονάδα της περιοχής. Ωστόσο φαίνεται πως η έκταση της ζημιάς υπηρξε μεγαλύτερη από ότι είχε υπολογιστεί αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά το θέμα της ασφάλισης σε επιχειρήσεις και ειδικά του μεγέθους της ΔΕΗ.
Η ζημιά της ΔΕΗ είναι ανασφάλιστη κι αυτό σημαίνει ότι το κόστος της επαναλειτουργίας της μονάδας αλλά και το 50% της μετεγκατάστασης του χωριού θα πρέπει να το καλύψει η εταιρεία. Μάλιστα στην οικονομική έκθεση της για το 2016 η ΔΕΗ επισημαίνει ότι δεν έχει ασφαλίσει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τον εξοπλισμό, τα δίκτυα μεταφοράς, τα ακίνητά της αλλά και την αστική της ευθύνη έναντι τρίτων επειδή το ασφάλιστρο είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος που θα χρειαστεί σε περίπτωση ζημιάς. Όπως λέει η έκθεση: “Ασφαλίζονται μόνο τα μεγάλα πληροφοριακά συστήματα.
Επιπλέον, δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για τα υλικά και τα ανταλλακτικά. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο εκτιμώμενο υψηλό κόστος που συνδέεται με την ασφάλιση κατά των κινδύνων αυτών σε σύγκριση με το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών σε περίπτωση που κάποιοι από τους υπόψη κινδύνους συμβούν και το διεσπαρμένο δίκτυο σταθμών παραγωγής Η/Ε. Επιπλέον ο Όμιλος δεν ασφαλίζεται για υποχρεώσεις έναντι τρίτων σε σχέση με τα δίκτυα διανομής Η/Ε.
Τα έργα υπό κατασκευή (εκτός των δικτύων) ασφαλίζονται από τους εργολάβους για το διάστημα υλοποίησής τους. Τα ποσά μετρητών στα Καταστήματα Πώλησης της Εμπορίας ή χρηματαποστολές αυτών, ασφαλίζονται έναντι κλοπών, καθώς επίσης ασφαλίζεται και η μεταφορά υγρών καυσίμων. Οποιαδήποτε σοβαρή ζημιά σε βασικούς σταθμούς παραγωγής Η/Ε, ή σε πάγια μεταφοράς και διανομής ή εξοπλισμό ορυχείων ενδέχεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες, την οικονομική κατάσταση και στα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας.
Επιπλέον, διακοπές λειτουργιών που συμβαίνουν λόγω εργατικών διαφορών, απεργιών, σεισμών, πυρκαγιών και δυσμενών καιρικών συνθηκών, μεταξύ άλλων παραγόντων, θα μπορούσαν ενδεχομένως, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκειά τους, να οδηγήσουν σε απώλεια εσόδων ή αύξηση του λειτουργικού κόστους”. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης μιλώντας στην έκατακτη γενική συνέλευση ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για την έκταση της ζημιάς είναι υπερβολικές.