Σε 210 δις δολάρια ανήλθαν οι οικονομικές επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές το έτος που πέρασε, ενώ 8.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Από τις συνολικές ζημιές ασφαλισμένα ήταν περίπου τα 82 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου το 40%. Από το 2019 στο 2020 οι φυσικές καταστροφές επηρέασαν περισσότερο τις κοινωνίες και τις οικονομίες καθώς οι συνολικές ζημίες όσο και οι ασφαλισμένες απώλειες ήταν σημαντικά υψηλότερες (2019: 166 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και 57 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ αντίστοιχα).
Βάσει των στοιχείων έκθεσης που δημοσίευσε η Munich Re το μερίδιο των ΗΠΑ στις καταστροφές ήταν αρκετά υψηλό: Οι φυσικές καταστροφές στις ΗΠΑ αντιπροσώπευαν στις συνολικές απώλειες 95 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι (2019: 51 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και στις ασφαλισμένες απώλειες 67 δισεκατομμύρια δολάρια (2019: 26 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).
Συνολικά, το ανασφάλιστο τμήμα των απωλειών φυσικών καταστροφών το 2020 ήταν περίπου 60%. Για άλλη μια φορά, ήταν αξιοσημείωτο ότι μόνο ένα μικρό μέρος των ζημιών ήταν ασφαλισμένο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ασία. Το συμβάν με τη μικρότερη οικονομική επίπτωση ήταν οι σοβαρές πλημμύρες στην Κίνα κατά τη διάρκεια των θερινών βροχών. Οι συνολικές απώλειες από τις πλημμύρες ανήλθαν σε περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, μόνο το 2% των ζημιών ήταν ασφαλισμένο.
Οι ασφαλιστικές λύσεις είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε με τη μορφή συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών, με άλλα λόγια την ικανότητα επιστροφής στην κανονική ζωή το συντομότερο δυνατό.
Αν και πέρασαν πέντε χρόνια μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, το 2020 αποτέλεσε ένα από τα έτη με μεγάλες θερμοκρασίες.
Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία (Ιανουάριος-Νοέμβριος) το 2020 ήταν περίπου 1,2 ° C υψηλότερη από τα επίπεδα πριν από τη βιομηχανία (1880-1900) – μόλις 0,01 ° C μικρότερη από το 2016, το θερμότερο έτος που καταγράφεται.
Οι περιοχές βόρεια του Αρκτικού Κύκλου σημείωσαν απότομη αύξηση της θερμοκρασίας υπερδιπλάσια από τη μέση παγκόσμια αύξηση. Σε τμήματα της βόρειας Σιβηρίας, υπήρχαν εκτεταμένες πυρκαγιές και θερμοκρασίες άνω των 30 ° C.
Ο Ernst Rauch, επικεφαλής επιστήμονας για το κλίμα και το Geo στη Munich Re, ανέφερε ότι «γεγονότα όπως τα φετινά κύματα στη βόρεια Σιβηρία είναι 600 φορές πιο πιθανό να συμβούν από ό, τι στο παρελθόν. “