του Νίκου Μωράκη
Η Ασφαλιστική Αγορά απέδειξε ότι διαθέτει την ψυχραιμία να αντιμετωπίσει και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.
Τις καταστάσεις που ωθούν την επιχειρηματικότητα στα όριά της και δοκιμάζουν την ψυχραιμία των μάνατζερ σε νευραλγικές θέσεις στα κέντρα λήψεις αποφάσεων των Ασφαλιστικών εταιρειών. Η πολιτική αστάθεια σε τέτοιο προχωρημένο επίπεδο όπου η χώρα θεωρείται ουσιαστικά “πτωχευμένη” είναι ένας κίνδυνος που δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει καθώς οι διαστάσεις του στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν μπορούν να μετρηθούν. Καθώς λοιπόν η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται, η Ασφαλιστική Αγορά μετράει τις πληγές της (ακυρώσεις συμβολαίων κ.ά.) κάνοντας απολογισμό των όσων συνέβησαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες των capital control και της τραπεζικής αργίας.
Τη μεγαλύτερη ζημιά φαίνεται να υπέστη ο κλάδος του αυτοκινήτου όπου οι ανανεώσεις των συμβολαίων έπαιρναν σιωπηλή παράταση από Δευτέρα σε Δευτέρα δοκιμάζοντας τις αντοχές του κλάδου. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή των ασφαλίστρων στους λοιπούς κλάδους στο 15% χτυπώντας το καμπανάκι κινδύνου για άλλη μια φορά στις εταιρείες. Μέχρι στιγμής επίσημα ERGO, ΑΤΕ Ασφαλιστική (υπό προϋποθέσεις), INTERLIFE, ΑΙΓΑΙΟΝ, ΔΥΝΑΜΙΣ έχουν ταχθεί υπέρ της απορρόφησης της νέας αύξησης (κυρίως για τον κλάδο αυτοκινήτου) με δικές μας πληροφορίες να λένε ότι και άλλες (πολυεθνικές) εταιρείες θα ακολουθήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πάντως οι διευκολύνσεις προς τους ασφαλισμένους και η άρση της μη ακύρωσης συμβολαίων έχει ήδη ξεκινήσει από τις ασφαλιστικές εταιρείες με την κάθε μια να ορίζει τις δικές της ημερομηνίες (η ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική έχει ορίσει την Παρασκευή 24.07.2015 ως την ημέρα έναρξης ακύρωσης συμβολαίων για όλους τους κλάδους).
Όσον αφορά τον κλάδο υγείας αναπάντητο μένει το ερώτημα του τι θα γίνει με την αύξηση του Φ.Π.Α. από 13% στο 23% στις νοσοκομειακές υπηρεσίες, δηλαδή στις αποζημιώσεις των Ασφαλιστικών εταιρειών. Με τα τωρινά δεδομένα και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η ΕΘΝΙΚΗ θα αναλάβει να καλύψει τη διαφορά στην αύξηση του Φ.Π.Α. προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των πελατών της, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα αναλάβει και να απορροφήσει τη διαφορά – κάτι που θα συζητηθεί σε δεύτερο στάδιο με τα νοσηλευτήρια.
Βέβαια οι αρρυθμίες που δημιούργησαν τραπεζική αργία και capital control επηρέασαν και σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή των εταιρειών. Την παραγωγή που σύμφωνα με πληροφορίες από τις εταιρείες τους τελευταίους πέντε μήνες είναι στα μισά της αντίστοιχης περσινής.
Το σίγουρο είναι ότι προβλήματα και… αρρυθμίες θα έχουμε για αρκετό καιρό ακόμα καθώς οι επιπτώσεις του κλεισίματος των τραπεζών θα εμφανίζονται μπροστά μας. Το σημαντικό είναι εταιρείες και διαμεσολαβητές να κρατήσουν την αγορά στο επίπεδο που της αξίζει κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη των πελατών τους (αν βέβαια οι συγκυρίες τους το επιτρέπουν).