Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε συγχωνεύσεις γραφείων διαμεσολάβησης. Ήδη, εταιρεία του κλάδου η οποία κατά το παρελθόν κυριαρχούσε ως ασφαλιστικός όμιλος, προχώρησε σε εξαγορές μικρότερων γραφείων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών με τζίρο κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, έχοντας στο μεταξύ λάβει και δύο δάνεια από ασφαλιστικές εταιρείες. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξαγορά ενός γνωστού γραφείου διαμεσολάβησης με έδρα σε νησί.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι, η τάση αυτή αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, λόγω του γεγονότος ότι ο κλάδος έχει καταστεί περισσότερο απαιτητικός και κυρίως λόγω της μεγάλης ανάγκης που υπάρχει για επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, οι οποίες κοστίζουν σε κεφάλαια που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσουν γραφεία μικρού βεληνεκούς ή ακόμη και με τζίρο από 1 έως και 3 εκατ. ευρώ.
Όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, όποιο γραφείο δεν επενδύσει στην ψηφιακή μετάβαση είναι βέβαιο ότι σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα σταδιακά να αρχίσει να χάνει μερίδια αγοράς και τελικά να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Θεωρείται σχεδόν σίγουρο, ότι τα επόμενα λίγα χρόνια ο τομέας της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης δεν θα θυμίσει σε τίποτα τον σημερινό, δεδομένου ότι η αγορά θα έχει συγκεντρωθεί σε πολύ υψηλότερο βαθμό απ΄ ότι σήμερα, ενώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες -λόγω της περαιτέρω αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας- θα ελέγχουν κεντρικά μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.