Στις προοπτικές ανάπτυξης της ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν συστήματα άλλων χωρών αναφέρθηκε ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας Ιατρικής Σχολής του Imperial College of London, μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση της ΕΑΕΕ.
Στην Ευρώπη όπως εξήγησε επικρατεί το μοντέλο κατά το οποίο επιτρέπεται στους πολίτες να επιλέγουν νοσοκομεία και γιατρούς τόσο σε δημόσια όσο και σεωιδιωτικά νοσοκομεία. Κυρίως τέτοιου είδους συστήματα συναντάμε στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη.
Αξίζει δε να αναφερθεί ότι στη Βρετανία οι συμβάσεις των ασφαλιστικών εταιρειών με τα δημόσια νοσοκομεία ξεκίνησαν το 1974. Ο κ. Μόσιαλος σχολίασε το γεγονός ότι οι αυξανόμενες δαπάνες υγείας και η χρηματοδότησή τους είναι ένα διεθνές πρόβλημα και αναφέρθηκε στο πολύ υψηλό ποσοστό χρηματοδότησης δαπανών υγείας από τους Έλληνες πολίτες.
Οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές αγορές είναι στη Νότια Αφρική που φτάνει περίπου στο 40%, στις ΗΠΑ η ιδιωτική ασφάλιση καλύπτει το 35% των δαπανών και το 15% είναι η συμμετοχή των πολιτών. Η ιδιωτική ασφάλιση είναι εκτεταμένη στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Σλοβενία κ.οκ. Στον αντίποδα στην Ελλάδα η κάλυψη μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης είναι χαμηλή, τα ασφάλιστρα κατά κεφαλήν ανέρχονται γύρω στα 50 ευρώ και είναι εξαιρετικά χαμηλά σε σχέση με τι μέσο όρο στην ΕΕ. Η ιδιωτική δαπάνη στην χώρα μας είναι επίσης από τις υψηλότερες στην ΕΕ.
Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε ότι: «Η πιθανότητα συμπράξεων με τον Δημόσιο Τομέα, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στη χώρα μας, θα είναι εφικτή μόνον εάν υπάρξει ένα αναβαθμισμένο προϊόν του Δημόσιου τομέα».
Και συνέχισε: «θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το σύστημα υγείας της χώρας συνολικά από εδώ και εμπρός. Πρέπει να μιλάμε για ενιαίο σύστημα υγείας και αυτό σημαίνει δημόσιος τομέας, ιδιωτικός τομέας και το σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων».
Η ιδιωτική ασφάλιση χρήσιμο επικουρικό εργαλείο στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης