Την αναβολή για ένα έτος της εφαρμογής της Οδηγίας IDD περί διαμεσολάβησης στην ασφαλιστική αγορά ζητά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) συντασσόμενος πλήρως με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Πρακτόρων, Μεσιτών και Οικονομικών Συμβούλων (BIPAR).
Παράλληλα, συνυπογράφει με τα υπόλοιπα Σωματεία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης (Ασφαλιστικούς Συμβούλους, Ασφαλιστικούς Πράκτορες, Συντονιστές) το αίτημα της Αναβολής προς τον Υπουργό και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, με σκοπό την υποστήριξή του στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όπως σημειώνει ο ΣΕΜΑ, η αναβολή εφαρμογής της οδηγίας ζητείται καθότι διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την ενσωμάτωσή της στο Εθνικό Δίκαιο δεν είναι επαρκής ώστε η σχετική διαδικασία να εκτελεστεί ορθά, ενώ δεν διασφαλίζεται και η ομαλή μετάβαση της διαμεσολάβησης στο καθεστώς που διαμορφώνει η IDD.
Ο Σύνδεσμος έχει από την πρώτη στιγμή επισημάνει ότι το έργο για την εφαρμογή της Οδηγίας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με βάση και τις αλλαγές που θα προκαλέσει, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πολύ σημαντικά προβλήματα στην Ασφαλιστική Αγορά.
Τονίζει, ωστόσο, ότι, η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας IDD για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην Ελληνική Νομοθεσία είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει συνολικά η ασφαλιστική αγορά έπειτα από το Προεδρικό Διάταγμα 190/2006 όχι μόνο γιατί αλλάζει τον τρόπο επικοινωνίας με τους πελάτες απαιτώντας μεγαλύτερη και πιο «επιστημονική» ενημέρωση, αλλά κυρίως γιατί επαναπροσδιορίζει τη λειτουργία της Ασφαλιστικής Αγοράς εισάγοντας για παράδειγμα μια νέα οντότητα: την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση ως Δευτερεύουσα Επαγγελματική Δραστηριότητα.
Προκειμένου να υποβάλλει τη δική του τεκμηριωμένη θέση στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, ο ΣΕΜΑ δημιούργησε ειδική επιτροπή προς επεξεργασία των θεμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της IDD.
«Με πυξίδα το συμφέρον του πελάτη και γνώμονα την Ισορροπημένη Λειτουργία της Ασφαλιστικής Αγοράς, ο ΣΕΜΑ καταθέτει τις προτάσεις του και αναδεικνύει το θεσμικό ρόλο που έχει ως Ανώτατη Βαθμίδα Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης».