Δεν έχει κλείσει –ούτε κατά διάνοια– η διαπραγμάτευση για το νέο Ασφαλιστικό και το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται για τη διαπραγμάτευση για το νέο Εργασιακό.
Στις 6 Απριλίου αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία έχει συσταθεί από την κυβέρνηση και τους θεσμούς προκειμένου να προετοιμάσει τη διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο.
Σύμφωνα με όσα προέβλεπε η μνημονιακή συμφωνία του Αυγούστου του 2015, η εν λόγω Επιτροπή έπρεπε να συγκλιθεί έως τον …Οκτώβριο του 2015.
Αντ’ αυτού, η πρώτη συνεδρίασή της θα διεξαχθεί με επτά μήνες καθυστέρηση.
Αντικείμενο της θα είναι η «επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου.
Και συμπληρώνεται πως «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ».
Oι αλλαγές αυτές θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί έως τον Δεκέμβριο του 2015. Το ορόσημο αυτό έχει προφανώς ξεπεραστεί και έχει μετατεθεί για τον ερχόμενο Μάιο. Με άλλα λόγια, την επαύριον της αναμενόμενης θέσπισης του ασφαλιστικού πακέτου, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη θέσπιση του νέου Εργασιακού. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να οδηγήσει σε δύο αρνητικές συμπτώσεις:
- Να συμπέσει χρονικά το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – θεσμών για το νέο Εργασιακό με την -εκτός νέου απροόπτου- ψήφιση και αρχή εφαρμογής του πακέτου στο Ασφαλιστικό. Στο εργασιακό «μέτωπο», οι θεσμοί ζητάνε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, μείωση του κατώτατου μισθού αλλά και αναθεώρηση των «τριετιών». Εξάλλου ένα από τα πιο «σίγουρα» μέτρα του ασφαλιστικού πακέτου θα είναι η μείωση των επικουρικών συντάξεων. Η σύμπτωση σκληρών παρεμβάσεων σε ασφαλιστικό και εργασιακό κάθε άλλο παρά βοηθήσει πολιτικά την κυβέρνηση.
- Να επηρεάσουν οι επερχόμενες αλλαγές στο εργασιακό (όποτε και αν αυτές γίνουν) τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού. Και αυτό γιατί κάθε μέτρο (ή ακόμα και κάθε συζήτηση για τη λήψη ενός μέτρου) παραπέρα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας ρίχνει προς τα κάτω τις εργατικές αμοιβές μαζί και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές.