Την πρόταση έναρξης ανοικτού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αγοράς για την ορθολογικότερη, οικονομικά και διαδικαστικά, αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούν σε τοπικές κοινωνίες και οικονομίες τα ακραία καιρικά φαινόμενα, επαναφέρει η ασφαλιστική αγορά, μέσω του ID, σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική ανέδειξαν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, πολλά από τα οποία είτε δεν αντιμετωπίσθηκαν, είτε λύθηκαν με μεγάλες καθυστερήσεις.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Ανώτατα στελέχη της αγοράς, σημειώνουν για παράδειγμα την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να καταγράψει τις ζημιές ανά συμβάν, να αξιολογήσει το κόστος τους και να αποφασίσει σε ποιους και βάσει ποιων κριτηρίων θα πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις. Πρόκειται για αδυναμίες οι οποίες οφείλονται κυρίως σε ζητήματα γραφειοκρατίας, κακής οργάνωσης του δημοσίου, όπως και της χρήσης ξεπερασμένων -τεχνολογικά- συστημάτων.
Τα ίδια στελέχη θέτουν επίσης το ζήτημα του αποκλεισμού από την έκτακτη κρατική ενίσχυση όσων κατείχαν ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, σημειώνοντας ότι είναι άλλο η έκτακτη ενίσχυση που πρέπει να την δικαιούνται όλοι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα τα πρώτα προβλήματα διαβίωσής τους μετά από μια καταστροφή και άλλο η αποζημίωσή τους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις ζημίες που υπέστησαν οι περιουσίες τους.
Κύκλοι προσκείμενοι στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος σημειώνουν ότι ο κλάδος έχει και την τεχνογνωσία και την εμπειρία, όπως και τις υποδομές ώστε να μπορεί εύκολα και γρήγορα να καταγράφει τις ζημιές μετά από μια φυσική καταστροφή και να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες καταβολής των αποζημιώσεων σε όσους τις δικαιούνται. Διερωτώνται, δε, τι θα συμβεί αν ένα φυσικό φαινόμενο προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε μεγάλο γεωγραφικό εύρος και όχι σε περιορισμένο όπως η Δ. Αττική; Από που, για παράδειγμα θα αντληθούν κεφάλαια πολλών δισ. ευρώ;
Γι΄ αυτό και, όπως αναφέρουν, η πολιτεία έχει χρέος να διασφαλίσει τα οικονομικά συμφέροντα των πολιτών, αλλά και του δημοσίου, θεσμοθετώντας την υποχρεωτική ασφάλιση κτισμάτων έναντι φυτικών καταστροφών. Στο μεταξύ, πηγές του ID αναφέρουν ότι οι ζημιές στη Δυτική Αττική που θα καλυφθούν ασφαλιστικά θα ξεπεράσουν σε αξία τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ μια πρώτη ασφαλή εκτίμηση για το συνολικό ύψος τους θα μπορεί να υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι η προθεσμία την οποία όρισε η ΕΑΕΕ στις ασφαλιστικές εταιρείες για την αποστολή σχετικών στοιχείων, λήγει την Παρασκευή.