Στην ανάγκη να συνεχιστεί η ανοιχτή συζήτηση των φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που καταγράφονται στον τομέα της υγείας καθώς και η σημασία της συνέργιας των εμπλεκόμενων φορέων για να υπάρξουν λύσεις αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στην 6η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην υγεία και τις συμπράξεις ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο υγείας, επισημαίνοντας ότι είναι σε ώριμη φάση η συμφωνία μεταξύ ΕΑΕΕ και υπουργείου για τα δημόσια νοσοκομεία. “Η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα δημιουργήσει μια μεγάλη αγορά” είπε.Σε σχέση με τις τιμές των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και την αύξηση του κόστους υγείας, καθώς και προβληματισμόύς σε σχέση με τον ανταγωνισμό. “Στον καπιταλισμό δεν πρέπει να υπάρχουν καρτελ για να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Θα φτιάξουμε νέα προιόντα, νεα αγορά άρα και μεγαλύτερους διεξόδους για τους ασφαλισμένους, τις ασφαλιστικές εταιρείες. Άρα μην ανυσυχείτε για τα καρτελ. Σε γενικές γραμμές, η πρόοδος της ιδιωτικής υγεία είναι αξιοσημείωτα μεγάλη και αυτό πρέπει να μας ευχαριστεί”.
Οι ακυρώσεις των συμβολαίων, η ανάγκη κοστολόγησης των υπηρεσιών, η διασφάλιση του ανταγωνισμού, η πολιτική μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης αναλύθηκαν στη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι εκλεγμένοι διαμεσολαβητές στα επιμελητήρια όλης της χώρας, ο Α. Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας, ο Γ. Καντώρος, πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας στην ΕΑΕΕ, Dr Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, η Ελίνα Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ κ.α.
Στην παρέμβασή του ο Dr Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ποιοτικός διαχωρισμός στον ιδιωτικό τομέα υγείας και σύμπραξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. “Κάποια στιγμή το κράτος πρέπει να κάνει το διαχωρισμό του ποιοτικού ιδιωτικού τομέα. 30 από τις 64 κλινικές στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ότι ανήκουν στην κατηγορία Δ” είπε και εν συνεχεία χαρακτήρισε “ληστρικό το μέτρο του clawback, που αποτελεί μνημονιακό μέτρο” και μίλησε για τα προβλήματα του ιδιωτικού χώρου υγείας για τα οποία πρέπει να υπάρξουν λύσεις όπως ο φόρος προστιθλέμενεης αξίας που είναι στο 24% και η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Καντώρος, πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΑΕΕ, ανέφερε ότι “πρέπει να δημιουργήσουμε ενδιάμεσες βαθμίδες στις υπηρεσίες υγείας που δεν θα είναι ούτε δημόσιες ούτε ιδιωτικές. Τα βασικά μεγέθη που θα κρίνουν την πορεία προς το μέλλον χειροτερεύουν, όπως το δημογραφικό ζήτημα.
Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ τόνισε ότι πρεπει να μπουν κανόνες στον τομέα της υγείας, να βρεθεί η χρυσή τομή μέσω ενός τιμοκαταλόγου υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς που απευθύνονται σαν ιδιώτες ή μέσω ασφαλιστικών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, να υφίσταται έλεγχος για το πως κοστολογούνται οι υπηρεσίες και να δοθούν κίνητρα για τους πολίτες για να κάνουν ασφαλίσεις υγείας. “Έχουμε τεράστια αύξηση των νοσηλειών που έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους υγείας. Έχουμε επίσης πάνω από 100.000 ακυρώσεις συμβολαίων” ανέφερε.