Το ζήτημα της μακροχρόνιας φροντίδας υγείας τόσο λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, όσο και λόγω της δυσκολίας μέρους του πληθυσμού στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας αλλά και των επιπτώσεων του covid-19, συζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διαμορφώσει νέες πολιτικές.
της Βίκυς Γερασίμου
Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για μεταρρυθμίσεις πολιτικής στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων που προωθεί το δικαίωμα σε προσιτές, υψηλής ποιότητας LTC (μακροχρόνια φροντίδα υγείας). Αποτελεί μέρος μιας πρωτοβουλίας που αντιμετωπίζει τη φροντίδα με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, από τη φροντίδα των παιδιών έως τη μακροχρόνια φροντίδα σε μεγάλη ηλικία.
Στο πλαίσιο αυτό και οι ασφαλιστικές κλήθηκαν να περιγράψουν το ρόλο και τη συμβολή τους στη διασφάλιση επαρκούς και οικονομικά προσιτής κάλυψης μακροχρόνιας περίθαλψης και να προτείνουν τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης.
Στη σχετική απάντηση της Insurance Europe αναφέρεται ότι οι ασφαλιστικές διαδραματίζουν ήδη βασικό ρόλο σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ παρέχοντας συμπληρωματικές καλύψεις στην υγεία στα εθνικά συστήματα και μειώνοντας την πίεση.
Όπως επισημαίνουν μπορεί στο μέλλον να αυξηθεί η συμβολή του ειδικά σε μία ήπειρο που ο πληθυσμός της γηράσκει, ωστόσο απαιτούνται φορολογικά κίνητρα. Για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές, αναφέρει η Insurance Europe, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πύλες για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά εκείνες που ενθαρρύνουν την πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την προσαρμογή, που είναι τομείς στους οποίους οι ασφαλιστικές έχουν σημαντική εμπειρία και είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης προσιτό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν προσεγγίσεις για τη μείωση των πιέσεων στα συστήματα υγείας και την προώθηση της πρόληψης, του υγιεινού τρόπου ζωής και της κατάλληλης χρήσης ψηφιακών λύσεων