“Οι θάνατοι που καταγράφονται από τον Covid-19 και σχετίζονται άμεσα με τον ιό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.”
της Βίκυς Γερασίμου (Ασφαλιστικό Marketing, Τεύχος 86)
Η εν λόγω δήλωση ανήκει στο Ziyad Al-Aly, ερευνητή που συμμετείχε στη μελέτη του Washington University School of Medicine για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας σε 87.000 ασθενείς που ήταν διαπιστωμένα κρούσματα και 5 εκατ. πολίτες που δεν είχαν τον ιό.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature» οι επιβιώσαντες από τον κορωνοϊό ακόμα και αυτοί που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία αντιμετωπίζουν 6 μήνες μετά τη διάγνωσή τους αυξημένο έως και 60% κίνδυνο θανάτου. Με την επιστημονική κοινότητα να μετρά περίπου 1,5 χρόνο ευρημάτων και μελετών για τον ιό που εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην Κίνα υπάρχουν έρευνες βάσει των οποίων θεωρείται ότι σε βάθος χρόνου υφίστανται από ήπιες μέχρι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όσων έχουν νοσήσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία, την οικονομία και τα συστήματα υγείας διεθνώς.
Μέχρι και τα μέσα Ιουλίου περισσότεροι από 188 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν νοσήσει και έχουμε αριθμήσει 4 εκατομμύρια θύματα περίπου δηλαδή το 2%. Πλέον βρισκόμαστε στη φάση των εμβολιασμών με την ελπίδα να μην υπάρξει έξαρση της διασποράς ή κάποια μετάλλαξη που μπορεί να ανατρέψει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης. Το σε τι βαθμό μπορούμε μέχρι τώρα να υπολογίσουμε τον αντίκτυπο της πανδημίας είναι αναμφίβολα άγνωστο, καθώς πρόκειται για έναν ιό που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Το ερώτημα είναι κατά πόσο τα εθνικά συστήματα υγείας είναι προετοιμασμένα για να τα αντιμετωπίσουν ασθενείς με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τον Covid-19.
60% αυξημένος κίνδυνος θανάτου στο εξάμηνο για τους πρώην Covid ασθενείς
Το βασικότερο εύρημα της μελέτης του Washington University School of Medicine –που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2021– είναι ότι μετά από 30 μέρες από τη διάγνωση οι επιβιώσαντες από Covid-19 αντιμετώπιζαν σχεδόν 60% αυξημένο κίνδυνο θανάτου για τους επόμενους έξι μήνες σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στις επιπτώσεις που εξέτασαν οι ερευνητές μέσα σε ένα εξάμηνο οι επιπλέον θάνατοι μεταξύ των ατόμων που είχαν περάσει τον ιό ήταν 8 ανά 1.000 ασθενείς. Στις περιπτώσεις δε όσων είχαν νοσήσει βαριά και χρειάστηκε να νοσηλευθούν, κατεγράφησαν 29 επιπλέον θάνατοι ανά 1.000 ασθενείς μέσα στο εξάμηνο. «Αυτοί οι μεταγενέστεροι θάνατοι εξαιτίας μακροπρόθεσμων επιπλοκών της αρχικής λοίμωξης δεν καταγράφονται απαραιτήτως ως θάνατοι εξαιτίας του Covid -19. Έτσι ό,τι αφορά το συνολικό κόστος της πανδημίας σε ανθρώπινες ζωές, φαίνεται ότι οι θάνατοι που μετράμε αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου» αναφέρει ο ερευνητής Ziyad Al-Aly.
Οι επιπτώσεις
Παρά το γεγονός ότι ο Covid-19 σε πρώτη φάση δημιουργεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, σε βάθος χρόνου η μελέτη έδειξε ότι μπορεί να επηρεάσει κάθε σύστημα του οργανισμού και πως ενδέχεται να συνδέεται με 379 διαγνώσεις ασθενειών. Ειδικότερα μπορεί να επηρεάσει:
- Αναπνευστικό σύστημα: επίμονος βήχας, δύσπνοια και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.
- Νευρικό σύστημα: εγκεφαλικό επεισόδιο, πονοκέφαλοι, προβλήματα μνήμης, αγευσία, ανοσμία.
- Ψυχική υγεία: άγχος, κατάθλιψη, προβλήματα στον ύπνο και κατάχρηση ουσιών.
- Μεταβολισμός: διαβήτης, παχυσαρκία και υψηλή χοληστερόλη.
- Καρδιαγγειακό σύστημα: οξεία στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, ταχυκαρδίες και ακανόνιστος καρδιακός παλμός.
- Γαστρεντερικό σύστημα: δυσκοιλιότητα, διάρροια, γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση…