Τα αίτια της παχυσαρκίας στην Ελλάδα καταγράφουν οι ειδικοί εξηγώντας ότι ανθυγιεινά διατρέφεται ένας στους δύο πολίτες και πως τα άτομα με πολλά περιττά κιλά δεν αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία σαν νόσο, με το 30% να μην κάνει τίποτα για να απαλλαχθεί από το πλεονάζον βάρος και τις συνέπειές του στην υγεία
της Αλεξίας Σβώλου
Όπως έλεγε ο αείμνηστος καθηγητής Πολιτικής Υγείας της τότε ΕΣΔΥ (και νυν ΠΑΔΑ), Ιωάννης Κυριόπουλος, η παχυσαρκία αποτελεί μια μεταβολική βόμβα που επικρέμεται πάνω από την πατρίδα μας. Με ιατρικούς όρους, η παχυσαρκία αποτελεί μια πολυπαραγοντική υποτροπιάζουσα νόσος που στην πατρίδα μας αφορά έναν στους τρεις ενήλικες. Το 63% των ενηλίκων έχει πλεονάζον σωματικό βάρος ενώ όπως δείχνουν τα ανησυχητικά ευρήματα μελετών το 43% των παιδιών ηλικίας 5-9 ετών και το 13,9% των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών έχουν παραπανίσια κιλά και δεν έχουν μάθει να διατρέφονται σωστά, ούτε φυσικά να συμπεριλαμβάνουν τις επιβεβλημένες ώρες φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινή τους ρουτίνα. Περισσότερο από το 50% του ελληνικού πληθυσμού δεν τρώει ούτε φρούτα ούτε λαχανικά σε καθημερινή βάση, ενώ το ίδιο περίπου ποσοστό δεν ξεδιψά με νερό, αλλά πίνοντας αναψυκτικά, όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, προσθέτοντας ότι για να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της παχυσαρκίας, «η Ελλάδα πρέπει να μπει σε κίνηση». Η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας γνωρίζει πως είναι να ζεις με πλεονάζον βάρος καθώς νωρίς στην ενήλικη ζωή έφτασε να ζυγίζει 100 κιλά για να καταφέρει μα απαλλάξει τον εαυτό της από το παραπανίσιο βάρος και να ρίξει την βελόνα της ζυγαριάς στα 56 κιλά.
Στην κακή διατροφή-γενικά- οφείλεται ένας στους 5 θανάτους, με το πρόβλημα να μην περιορίζεται μονάχα σε αυτά που καταναλώνουμε αλλά να εστιάζεται κυρίως σε αυτά που δεν καταναλώνουμε, όπως εξηγεί η κλινική διαιτολόγος –διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη, προσθέτοντας πως η ελλιπής κατανάλωση τροφίμων –πηγών βιταμινών, μετάλλων ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών συνδέεται με την δημιουργία συσσωρευτικών βλαβών στον οργανισμό. Στην υπερπρόσληψη βλαβερών συστατικών περιλαμβάνονται πρώτα στη λίστα το αλάτι και τα κορεσμένα λιπαρά που έχουν πολύ βλαβερή επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Η παχυσαρκία εκτός από υποτιμημένη σαν απειλή για την δημόσια υγεία παραμένει και υποθεραπευμένη. Όπως εξηγεί ο Ευθύμης Καπάνταης παθολόγος με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη Διευθυντής του Τμήματος Διαβήτη – Παχυσαρκίας – Μεταβολισμού στο Νοσοκομείο Metropolitan, τα διαθέσιμα στοιχεία από τις ΗΠΑ, καταδεικνύουν την ιδιαίτερα ανεπαρκή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με φαρμακευτική αγωγή. Για κάθε 15 ιατρικές συνταγές για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αντιστοιχεί μόλις μία συνταγή για την θεραπεία της παχυσαρκίας, με τον ειδικό να προσθέτει ότι ένας στους 3 παχύσαρκους Έλληνες δεν κάνει απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσει την πολυπαραγοντική και επιπλέον υποτροπιάζουσα ασθένεια του, ενώ η παιδίατρος Νατάσσα Μπαρμπούνη, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ, η πρώην ΕΣΔΥ) τονίζει πως απαιτείται μια αλλαγή νοοτροπίας γιατί στην πατρίδα μας δεν αντιμετωπίζουμε την παχυσαρκία σαν ασθένεια. Άλλωστε σε αυτό συνηγορούν τα ευρήματα κι άλλων μελετών που δείχνουν ότι τα 2 στα 3 άτομα με παραπανίσια κιλά που αποφασίζουν να απευθυνθούν σε κάποιον για βοήθεια επιλέγουν πρώτα τον διαιτολόγο-διατροφολόγο και σαν δεύτερη επιλογή βάζουν τον γυμναστή, ενώ θα έπρεπε να αναζητήσουν έναν γιατρό.
Οι οικονομοτεχνικές μελέτες για την παχυσαρκία φανερώνουν ότι οι παρεμβάσεις στην δημόσια υγεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του πλεονάζοντος βάρους έχουν πολύ υψηλή ανταποδοτικότητα με κάθε ευρώ που επενδύεται σε τέτοιου είδους δράση να επιστρέφει στην κοινωνία 6 ευρώ!