Πιο σκεπτικοί απέναντι στο εμβόλιο της γρίπης είναι οι νέοι Ευρωπαίοι σε σύγκριση με τις παλιότερες γενιές, με αποτέλεσμα ο δείκτης εμπιστοσύνης στο εμβόλιο να είναι χαμηλός, όπως και η εμβολιαστική κάλυψη. Αυτό έδειξε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Την ώρα που πολλές χώρες της Ευρώπης μετράνε αντίστροφα για την έλευση του χειμώνα και τα πρώτα κρούσματα της γρίπης, τα νέα ευρήματα μόνο καθησυχαστικά δεν είναι και δείχνουν ότι οι συστάσεις των απανταχού ειδικών για αντιγριπικό εμβολιασμό απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων… Οι λανθασμένες αντιλήψεις ότι ασθένειες, όπως η γρίπη, δεν αποτελούν σοβαρή απειλή, καθώς και η ταχεία εξάπλωση των μύθων για την υγεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευθύνονται για τον εφησυχασμό και για τον έντονο σκεπτικισμό που παρατηρούνται. Τα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών ήταν 28% λιγότερο πιθανό, σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 65 ετών, να συμφωνήσουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή.
Οι ηλικίες μεταξύ 25 και 34 ετών το θεωρούσαν 39% λιγότερο πιθανό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από το Πρόγραμμα Εμπιστοσύνης για το Εμβόλιο (Vaccine Confidence Project) της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικών Νοσημάτων του Λονδίνου (London School of Hydiene and Tropical Medicine, LSHTM), διαπίστωσε ότι η χαμηλή εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό είναι υπεύθυνη για την αύξηση των επιδημιών της ιλαράς στην Ευρώπη. Επιπλέον παρατήρησε σημαντική έλλειψη εμπιστοσύνης στο εμβόλιο της γρίπης, παρόλο που κάθε χρόνο μετράμε 50 εκατομμύρια κρούσματα εποχικής γρίπης στην ΕΕ και 17.000 θανάτους.
Η καθηγήτρια και διευθύντρια του Προγράμματος Heidi Larson ήταν σαφής και κατηγορηματική: “Νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι η γρίπη είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Νομίζουν ότι είναι υγιείς, ότι ξέρουν καλύτερα. Υπάρχει ένα στοιχείο έντονης ύβρεως, σε συνδυασμό με τον καταιγισμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη δημοτικότητα των φυτικών σκευασμάτων και των εναλλακτικών προσεγγίσεων”. Και πρόσθεσε: “Σύντομα θα βρεθεί ένα πολύ ισχυρό στέλεχος του ιού της γρίπης, στο οποίο οι άνθρωποι δεν έχουν εκτεθεί ποτέ και θα χρειαστούν ένα εμβόλιο. Εν μέσω μιας κρίσης δεν μπορεί να επιτευχθεί υψηλό επίπεδο κατανόησης σχετικά με τα εμβόλια.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι το έχουν, ήδη, κατανοήσει. Με την αντοχή στα αντιβιοτικά να αυξάνεται, η έλλειψη εμπιστοσύνης στα εμβόλια θα μπορούσε να επιδεινώσει ένα ξέσπασμα”. Η έκθεση ανέφερε ότι κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Σλοβενία, είναι κάπως πιο σίγουρες για την ασφάλεια των εμβολίων από το 2015. Άλλες χώρες, όμως, όπως η Τσεχία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία, έχουν χάσει τη σιγουριά τους. Οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι είναι ώρα για δράση, καθώς επτά από τις δέκα χώρες στον κόσμο, με τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό, βρίσκονται στην Ευρώπη (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία).
Πηγή: healthmag.gr