Κάθε σχολική χρονιά ξεκινά με αγωνίες, προσδοκίες, προβλήματα και προβληματισμούς που συνήθως επικεντρώνονται σε τρία μεγάλα ζητήματα: Την κάλυψη των κενών θέσεων για δασκάλους και καθηγητές, την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, που μπάζουν νερά, δεν έχουν θέρμανση κι έχουν ετοιμόρροπα ταβάνια ή την εύρεση νέου κατάλληλου κτιρίου και το φλέγον θέμα της βίας μεταξύ των ανηλίκων, μαζί με τον σχολικό εκφοβισμό.
της Αλεξίας Σβώλου
Ωστόσο στη σχολική χρονιά 2024-2025, τη βαριά σκιά της-από τα αποδυτήρια κιόλας, πριν ξεκινήσει το «ματς»- ρίχνει η σκοτεινή είδηση πως λουκέτο θα «μπει» σε 203 σχολεία, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν μαθητές και δευτερευόντως εξαιτίας της έλλειψης κτιριακών δομών. Το πρόβλημα δεν είναι νέο, συνδέεται πρωτίστως με την ταχέως εξελισσόμενη υπογεννητικότητα, που πλήττει την πατρίδα μας, ειδικά σε περιοχές της περιφέρειας όπου σε νηπιαγωγεία και δημοτικά δεν υπάρχουν εγγραφές παιδιών. Η φυγή των νέων, λόγω σοβαρών ελλείψεων στην Υγεία και την Παιδεία, μαζί με τη δυσκολία επαγγελματικής αποκατάστασης οδηγούν στην ερήμωση ορισμένων περιοχών με το ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων να γίνεται ολοένα και περισσότερο αρνητικό.
Συγκεκριμένα «λουκέτο» μπήκε σε 21 Νηπιαγωγεία και 13 Δημοτικά σχολεία, εκ των οποίων δύο Ειδικά σχολεία, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με την υπ. αριθ. πρωτ. 4388 Απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κου Δημήτριου Οικονομόπουλου.
Επίσης, την αναστολή λειτουργίας 36 Δημοτικών και 82 Νηπιαγωγείων στην Κεντρική Μακεδονία, για το σχολικό έτος 2024- 2025, είτε λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού, είτε λόγω έλλειψης κτηρίου, προβλέπει απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αλ. Κόπτση. Επίσης δεν θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο 26 σχολεία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, (Έβρο, Ξάνθη και Καβάλα). Επιπλέον στη Χαλκιδική, τα Ιωάννινα και το Κιλκίς καταργούνται φέτος 4 Δημοτικά και 3 Νηπιαγωγεία.
Διαβάστε στο medly.gr τη συνέχεια του άρθρου