Η πολιτική και οικονομική αστάθεια θα συνεχίσουν να αποτελούν χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού τοπίου και το 2010 ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με το 17ο «Χάρτη Πολιτικών & Οικονομικών Κινδύνων» που εξέδωσε η Aon Risk Services, ο Κλάδος της Aon Corp που ασχολείται με τη διαχείριση κινδύνων και τη μεσιτεία ασφαλίσεων.
Ο «Χάρτης Πολιτικών & Οικονομικών Κινδύνων» που εκδίδει η Aon αναλύει τα επίπεδα επικινδυνότητας σε 209 χώρες του κόσμου, όσον αφορά τους κινδύνους συναλλάγματος, το δημόσιο χρέος, την τρομοκρατία, τις κοινωνικές αναταραχές και διαμάχες, τις πολιτικές παρεμβάσεις και ανατροπές, τους κινδύνους διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας, τους εμφύλιους πολέμους, τα εξτρεμιστικά κινήματα και τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Aon, δύο νέοι κίνδυνοι εμφανίζονται το 2010, αυτοί της έλλειψης νερού/τροφίμων και έλλειψης γεωργικών αγαθών, οι οποίοι ενδέχεται να οδηγήσουν τις τιμές των τροφίμων σε κατακόρυφη αύξηση. Ανταποκρινόμενος στις αλλαγές αυτές, ο πολιτικός χάρτης του 2010 εισήγαγε δύο νέους δείκτες, οι οποίοι περιγράφουν τα αποθέματα φαγητού, γεωργικών αγαθών και νερού σε διάφορες χώρες του κόσμου. Το δείκτη «Κινδύνου Διαθεσιμότητας Τροφίμων και Νερού» και το δείκτη «Κινδύνου Διαθεσιμότητας Γεωργικών Αγαθών».
Δείκτης «Κινδύνου Διαθεσιμότητας Τροφίμων και Νερού»
Σύμφωνα με τον Sam Wilkin, επικεφαλής της συμβουλευτικής υπηρεσίας του Oxford Analytica, «Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 20 ετών η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ξεπεράσει την αύξηση αγροτικής παραγωγής, εν μέρει εξαιτίας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών των τροφίμων έχει οδηγήσει σε δραματικά γεωπολιτικά γεγονότα, όπως οι πρόσφατες διαταραχές στην Ινδία και την Καμπότζη. Τον περασμένο μήνα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ προειδοποίησε πως οι τιμές του φαγητού, παγκοσμίως, είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν ταχύτατα για ακόμη μία φορά». Ο Πολιτικός Χάρτης 2010 της Aon έχει εντάξει τις χώρες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνέπειες της μειωμένης διαθεσιμότητας τροφίμων και νερού (στο άμεσο ή μακροπρόθεσμο μέλλον) στην κατηγορία χωρών με υψηλό δείκτη κινδύνου «Διαθεσιμότητας Τροφίμων και Νερού». Οι χώρες αυτές είναι κυρίως αναπτυσσόμενες – κατά σειρά προτεραιότητας οι: Μαυριτανία, Πράσινο Ακρωτήρι, Σενεγάλη, Γκάμπια, Ιράκ, Σομαλία, Σουδάν, Λιβύη, Ζιμπάμπουε, Αλγερία, Τυνησία, Ερυθραία, Νιγηρία, Μποτσουάνα, Υεμένη, Μολδαβία, Ιορδανία αλλά και ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο αλλά και η Κύπρος.
Παγκόσμια διαθεσιμότητα Γεωργικών Αγαθών
Ο δεύτερος νέος δείκτης ο οποίος εισήχθη φέτος στον Πολιτικό Χάρτη της Aon, αυτός του «Κινδύνου Διαθεσιμότητας Γεωργικών Αγαθών», προσδιορίζει τα γεωργικά αγαθά των οποίων η εφοδιαστική αλυσίδα βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εξαιτίας πολιτικής αστάθειας, φυσικών καταστροφών ή και προβλημάτων εφοδιασμού νερού στις χώρες που παράγονται. Τα αγαθά αυτά έχουν μεγάλη πιθανότητα να παρουσιάσουν κατακόρυφη αύξηση τιμών το 2010. Στις πρώτες θέσεις των αγαθών αυτών βρίσκονται τα παρακάτω (σε παρένθεση οι χώρες παραγωγής τους στις οποίες διαπιστώθηκε ο μεγαλύτερος κίνδυνος διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας): Κακάο (Ακτή Ελεφαντοστού, Νιγηρία, Ινδονησία), καλαμπόκι (Κίνα), ρύζι (Μιανμάρ, Μπαγκλαντές, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Κίνα, Βιετνάμ, Ινδία), ζαχαροκάλαμο (Πακιστάν, Ταϊλάνδη, Κίνα, Ινδία, Μεξικό), καφές (Αιθιοπία, Κολομβία, Ουγκάντα, Ινδονησία, Βιετνάμ, Ινδία, Μεξικό, Γουατεμάλα), σόργο (Σουδάν, Αιθιοπία, Νιγηρία, Κίνα, Ινδία, Μεξικό), σιτάρι (Πακιστάν, Ρωσία, Κίνα, Ινδία), ζαχαρότευτλα (Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, Κίνα), κριθάρι (Ιράν, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, Κίνα).
Οι εταιρείες οι οποίες θα επηρεαστούν περισσότερο από τον «Κίνδυνο Διαθεσιμότητας Γεωργικών Αγαθών» ανήκουν στους κλάδους Βιομηχανίας, Πετρελαιοειδών, Εξόρυξης Μεταλλευμάτων, Αεροπορικών Μεταφορών, Εμπορίας Αγαθών, Ηλεκτρικής Ενέργειας, Τηλεπικοινωνιών και Leasing. Ιδιαιτέρως θα επηρεαστεί και ο Χρηματοοικονομικός κλάδος και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με Project Finance, Structure Trade Finance, International Finance, Trade Finance, Aviation Finance και Asset Backed Finance.
Σύμφωνα με τον Roger Schwartz, Senior Vice President του Aon Trade Credit Practice Group:
«Υπάρχουν αρκετές χώρες οι οποίες αδυνατούν να παράγουν επαρκείς ποσότητες συγκεκριμένων τροφίμων και επιπλέον δεν έχουν την οικονομική άνεση για να εισάγουν τα τρόφιμα αυτά. Αυτό μπορεί να επιφέρει πιέσεις και ανατροπές στην κοινωνική σταθερότητά τους και να οδηγήσει σε γεωπολιτικά γεγονότα σαν αυτά που είδαμε την περίοδο 2007-2008» και συνεχίζει «Με την πιθανότητα μιας οικονομικής ανάκαμψης τα προσεχή χρόνια ενδέχεται να δούμε αυξημένη ζήτηση για τρόφιμα και νερό παγκοσμίως, στην οποία οι χώρες αυτές θα είναι δύσκολο να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα τα προβλήματά τους να οξυνθούν περαιτέρω».
Οκτώ χώρες έχουν αναβαθμιστεί σε κατηγορίες χαμηλότερου πολιτικού κινδύνου σε σχέση με τον Πολιτικό Χάρτη 2009 της Aon – οι: Αλβανία, Μιανμάρ/Μπούρμα, Κολομβία, Νότιος Αφρική, Σρι Λάνκα, Ανατολικό Τιμόρ, Βανουάτου, Βιετνάμ και Χονγκ-Κονγκ.
Από την άλλη πλευρά, δεκαοχτώ είναι οι χώρες για τις οποίες ο πολιτικός κίνδυνος αυξάνεται το 2010 και οι οποίες οδηγούνται σε υποβάθμιση: Αλγερία, Αργεντινή, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινή Γουινέα, Γκάνα, Ονδούρα, Καζακστάν, Λετονία, Μαδαγασκάρη, Μαυριτανία, Φιλιππίνες, Πόρτο Ρίκο, Σεϊχέλες, Σουδάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουκρανία, Βενεζουέλα και Υεμένη.
Χαρακτηριστική είναι επίσης η αύξηση του αριθμού των χωρών οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία «Πολύ Υψηλού Κινδύνου» (η οποία θα πρέπει να σημειωθεί πως εντάχθηκε μόλις πέρυσι στον Πολιτικό Χάρτη της Aon). Συγκεκριμένα, στην κατηγορία αυτή προστέθηκαν φέτος το Σουδάν, η Βενεζουέλα και η Υεμένη. Υπενθυμίζουμε ότι η κατηγορία αυτή ήδη περιείχε χώρες, όπως οι: Αφγανιστάν, Κονγκό, Ιράν, Ιράκ, Βόρεια Κορέα, Σομαλία, Ζιμπάμπουε.
Η Ελλάδα στο φετινό χάρτη εντάσσεται στην κατηγορία του «Μεσαίου-Χαμηλού Κινδύνου» (στην ίδια κατηγορία με χώρες όπως οι: Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία), με κυριότερους κινδύνους αυτούς των απεργιών, ταραχών, τρομοκρατίας καθώς και της τρωτότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο κ. Δαλιάνης, CEO της Aon Hellas, δήλωσε για το Χάρτη Πολιτικών Κινδύνων της Aon: «Η φετινή μελέτη της Aon προβλέπει πως το 2010 θα χαρακτηριστεί από αυξημένα επίπεδα πολιτικών κινδύνων παγκοσμίως, τα οποία θα μειωθούν μόνο όταν οι παγκόσμιες επιχειρηματικές συνθήκες βελτιωθούν. Για τις επιχειρήσεις η κατάσταση φαίνεται ότι θα παραμένει ασταθής, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που οι εμπορικές συναλλαγές και επενδύσεις τους σχετίζονται με χώρες Υψηλών Πολιτικών Κινδύνων».
Και συνεχίζει: «Σε αυτό το παγκόσμιο επιχειρηματικό τοπίο το οποίο μεταλλάσσεται ραγδαία ο Χάρτης Πολιτικών Κινδύνων 2009 της Aon δρα ως βοηθητικό εργαλείο προς τις επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να μπορέσουν να προβλέψουν τις μελλοντικές εξελίξεις και το βαθμό που αυτές θα επηρεάσουν την επιβίωσή τους, τη συνέχιση των εργασιών τους, τη σταθερότητά τους, αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη και κερδοφορία τους».
Η παγκόσμια οικονομική κρίση και διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού έχουν επηρεάσει και την ασφαλιστική αγορά. Ο κ. Tέρνερ, Πρόεδρος της Aon Greece, αναφέρει: «Η αδυναμία των επιχειρήσεων να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, οι ανωμαλίες στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι πολιτικές αναταραχές οδηγούν τις επιχειρήσεις στην αναζήτηση νέων μορφών ασφάλισης, με συχνότερες τις ασφαλίσεις Πιστώσεων και Πολιτικών Κινδύνων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που μέσα στο 2009 αυξήθηκε η ζήτηση τέτοιων μορφών ασφάλισης παγκοσμίως. Στην Aon Hellas, σε συνεργασία με το Aon Crisis Management Practice Group και το Aon Trade Credit Practice Group του Λονδίνου, προσφέρονται λύσεις αξίας σε επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν τις δυσμενείς συνέπειες αυτές της παγκόσμιας πολιτικοοικονομικής κρίσης».
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.aon.com/risk-services/political-risk-map2/map/Interactive_Risk_Map/2010_Political_Risk_Map/.