Στη δημοσιότητα βγήκαν τα αποτελέσματα του Global Risk Management Survey 2009 της Aon Corp., του μεγαλύτερου Συμβούλου Διαχείρισης Κινδύνων και Μεσιτείας Ασφαλίσεων Παγκοσμίως. Η Έρευνα αυτή, η οποία διεξάγεται κάθε διετία, αναλύει και καταγράφει τις απόψεις Κορυφαίων Στελεχών Διαχείρισης Κινδύνων (Risk Managers, Chief Risk Officers, Οικονομικών Διευθυντών κ.ά.) σχετικά με τους Κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Επιχειρήσεις τους και τις Μεθόδους που ακολουθούν για τη Διαχείρισή τους.
Στο φετινό Global Risk Management Survey Στελέχη 551 Κορυφαίων Επιχειρήσεων από 31 διαφορετικούς κλάδους σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως ερωτήθηκαν, μεταξύ άλλων, για το ποιους θεωρούν ως τους κορυφαίους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, κατά πόσο είναι έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουν και τι αντίκτυπο πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν αυτοί για την Επιχείρησή τους.
Σύμφωνα με τα Αποτελέσματα της Έρευνας, οι τρεις κορυφαίοι Επιχειρηματικοί Κίνδυνοι σήμερα είναι κατά σειρά σημαντικότητας: η «Οικονομική Κρίση», οι «Ρυθμιστικές και Νομοθετικές αλλαγές» και ο «Κίνδυνος Διακοπής εργασιών». Ακολουθούν οι «Νέοι Ανταγωνιστές», οι «Αλλαγές στην τιμολόγηση καταναλωτικών αγαθών», η «Απώλεια φήμης», οι «Κίνδυνοι ταμειακών ροών/ρευστότητας», ο «Κίνδυνος Διακοπής Εφοδιαστικής Αλυσίδας», η «Αστική ευθύνη έναντι τρίτων» και η «Αδυναμία προσέλκυσης/διατήρησης Ανθρώπινου Δυναμικού».
Αξιοσημείωτη είναι η απότομη Αναβάθμιση σε Σημαντικότητα του Κινδύνου της «Οικονομικής Κρίσης» από την όγδοη θέση της ιεραρχίας που κατείχε στο Global Risk Management Survey 2007 στην πρώτη θέση στο φετινό Survey. Σύμφωνα με την έρευνα, φαίνεται ότι η Οικονομική Κρίση επηρεάζει όλες τις Επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, βιομηχανικού κλάδου και τοποθεσίας.
Ο Κίνδυνος των «Ρυθμιστικών/Νομοθετικών αλλαγών» φέτος ανέβηκε στη θέση του δεύτερου σημαντικότερου κινδύνου (από αυτή του έκτου όπου βρισκόταν το 2007), γεγονός που οφείλεται στην αυξανόμενη Αυστηρότητα και Πολυπλοκότητα των κανονισμών που πλέον επηρεάζουν τις Πολυεθνικές και Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις και καθιστούν τη συμμόρφωση με αυτούς ιδιαίτερα απαιτητική.
Τέλος, ο κίνδυνος «Απώλειας φήμης», αν και υποχώρησε φέτος από την πρώτη θέση όπου βρισκόταν το 2007 στην έκτη, φαίνεται ότι εξακολουθεί να θεωρείται εξαιρετικά σημαντική παράμετρο: οι Συμμετέχοντες στο Global Risk Management Survey 2009 αναγνωρίζουν ότι οι φήμες για την Ποιότητα και την Ακεραιότητα της Επιχείρησής τους έχουν τεράστια σημασία, καθώς μπορεί να επηρεάσουν ζητήματα, όπως η Συνεργασία τους με Στρατηγικούς Συνεργάτες και Πελάτες, οι αποφάσεις ρυθμιστικών αρχών για ζητήματα που αφορούν την Επιχείρησή τους κ.ά. Όσον αφορά την ετοιμότητα των Επιχειρήσεων να διαχειριστούν τους παραπάνω Κινδύνους, τα Αποτελέσματα της Έρευνας έδειξαν πως, παρόλο που οι περισσότερες Επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν πλέον αυξημένη Ετοιμότητα, στην πραγματικότητα λιγότερες από τις μισές παρακολουθούν και διαχειρίζονται ενεργά το σύνολο των Κινδύνων του Total Cost Οf Insurable Risk τους (δηλαδή, ολόκληρου του φάσματος των κινδύνων που αντιμετωπίζουν). Συγκεκριμένα, λιγότερα από τα 2/3 των συμμετεχόντων απάντησαν ότι ακολουθούν κάποια Στρατηγική για τη Διαχείριση των Κινδύνων της «Οικονομικής κρίσης», «Απώλειας φήμης», και «Ρυθμιστικών/Νομοθετικών Αλλαγών».
«Το Global Risk Management Survey 2009 της Aon κρατά τους πελάτες μας ενήμερους για τις νέες Προκλήσεις και τους Κινδύνους της εποχής μας και για τον τρόπο που άλλες Ανταγωνιστικές Επιχειρήσεις τους διαχειρίζονται, βοηθώντας τους έτσι να επιτύχουν Αειφόρο Ανάπτυξη, σταθερή ευημερία και Κερδοφορία», δήλωσε ο Σταύρος Παπαγιαννόπουλος CEO της Aon Hellas.