Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική αναφέρει το εξής:
“Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε μεταξύ άλλων στο άρθρο του Χ. Κώνστα – ενός κατά τα άλλα νέο – φιλελεύθερου αρθρογράφου της αγοράς – την προτροπή του να μείνουμε άπραγοι και να αναμένουμε στωικά μέχρι να πουληθούμε.
Είναι πραγματικά άξιο απορίας πώς στο κείμενο αυτό, καταγράφονται με τέτοια αντιφατική γραφή η αναγνώριση και η απαξίωση ταυτόχρονα του ισχυρού ρόλου της Εταιρίας μας στην ασφαλιστική αγορά. Πέραν αυτού, όμως, το πιο κατακριτέο όλων στο εν λόγω άρθρο είναι η καταγραφή ανυπόστατων ψεμάτων, για διαδικασίες και ανθρώπους, για τον τρόπο λειτουργίας της Εταιρίας μας.
Αντιστρέφοντας, λοιπόν, τα σημεία του άρθρου, ένας τόσο μεγάλος οργανισμός όπως είναι η Εταιρία μας μπροστά στη διαδικασία πώλησης δεν θα μπορούσε παρά να μην ακολουθεί συντηρητική πολιτική αλλά να παραμένει προσηλωμένη στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στην κερδοφορία της, ακριβώς επειδή υπάρχουν κεφάλαια & φερεγγυότητα. Η «αξιοπρεπής και ανώδυνη τελετή παράδοσης-παραλαβής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο, δεν συνάδει με την κουλτούρα της Εταιρίας μας.
Οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του άρθρου διαψεύδονται από τη σημερινή πραγματικότητα και την πορεία της Εταιρίας μας: το προσωπικό της δεν είναι πλεονάζον, ο αριθμός του βαίνει μειούμενος τα τελευταία χρόνια και σήμερα οι υπάλληλοι της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι συνολικά 726, σε σχέση με τα 1141 άτομα πριν από 10 χρόνια. Παράλληλα σήμερα υλοποιείται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Όχι λοιπόν, δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να κρατούν την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μας στο επίπεδο που τους αρμόζει. Οι διαδικασίες και η ροή των εργασιών της Εταιρίας απέχουν μακράν από γραφειοκρατικές δομές, με ισχυρότερη απόδειξη το γεγονός που ο ίδιος ο αρθρογράφος επικαλείται: η ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι και η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων σε δύο μόλις 24ωρα από αυτήν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του περί «γραφειοκρατικών διαδικασιών».
Η «ταχύτητα, η συνέπεια και η συναίσθηση ευθύνης», όπως ο ίδιος ο γράφων αναφέρει, είναι τα μόνα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σχέση της Εθνικής Ασφαλιστικής με τους πελάτες της και είναι αυτά ακριβώς που την κάνουν να είναι πρώτη στο μυαλό και στη συνείδηση όλων. Οι κατηγορίες για «κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές» και «κουρασμένους διευθυντές» μόνο κακόβουλη πρόθεση υποδηλώνουν, ενώ δεν υφίσταται καν «τμήμα εισπρακτόρων», πολλώ δε μάλλον «πολυπρόσωπο» και το περιεχόμενο τέτοιου είδους ισχυρισμών απαξιώνει την ίδια την υπόσταση του άρθρου.
Στο μυαλό του αρθρογράφου φαίνεται ότι, κάθε αναφορά σε λέξεις και φράσεις όπως «δικαιώματα εργαζομένων», «αξιοπρεπείς συνθήκες αμοιβής και εργασίας», «συνδικαλισμός στο χώρο εργασίας» «σεβασμός στο ρόλο του εργαζόμενου» , του προκαλούν αλλεργία.
Η αντίφαση που δημιουργείται στο περιεχόμενο του κειμένου με την ύπαρξη κατηγοριών και τον υποβιβασμό της ακεραιότητας της Εθνικής Ασφαλιστικής από την μία πλευρά και με την επίκληση και αναφορά στο ισχυρό brand της Εταιρίας μας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά από την άλλη, επιβεβαιώνει το συμπέρασμα κάθε αναγνώστη ότι το άρθρο αυτό εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.
Ναι, «Δεν είναι όλα καλά και άριστα στην Εθνική Ασφαλιστική», είναι όμως συνεπή, σταθερά και εμπνέουν εμπιστοσύνη για 127 χρόνια τώρα στους πελάτες, στους συνεργάτες, στους ανθρώπους που εμπιστεύονται τους κόπους, την υγεία και τη ζωή τους σε αυτήν! Η Εταιρία μας τιμά και σέβεται τους ανθρώπους της και οι άνθρωποί της είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο της Εταιρίας μας. Οποιαδήποτε προσπάθεια – με όποιον τρόπο και να εκφράζεται αυτή – να αμαυρωθεί η εικόνα της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι κατακριτέα και θα μας βρει όλους απέναντι”.