Πολλοί πιστεύουν ότι η ασφαλιστική μας αγορά περιορίζεται στα γεωγραφικά σύνορα της χώρας μας και κατ’ επέκταση ότι οι συνδικαλιστικοί της φορείς, είτε των επιχειρήσεων, είτε των διαμεσολαβητών, είτε των εργαζομένων ασχολούνται μόνο με τα τρέχοντα καθημερινά εσωτερικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά, ως άμεσα συνδεδεμένη με την αγορά της ευρωπαϊκής ένωσης, γίνεται αποδέκτης συνεχών μηνυμάτων και αποφάσεων, που καλείται να εφαρμόσει. Φυσικά, υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση σε όλα τα πολιτικά, τεχνοκρατικά και συνδικαλιστικά ευρωπαϊκά όργανα, αλλά λίγες πληροφορίες φθάνουν στην αγορά μας από τις δράσεις τους αυτές.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, είναι άξια δημοσιοποίησης μια πρόσφατη επιτυχία των ευρωπαίων διαμεσολαβητών υπό την αιγίδα του BIPAR και της συμβολής της ΕΑΔΕ σε αυτή. Συγκεκριμένα, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψήφιζε την καθιέρωση ανωτάτου ορίου αμοιβής ύψους 200 ευρώ, για τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους ή άλλους ενδιάμεσους διαμεσολαβητές, για την προώθηση επενδυτικών προϊόντων “PRIPS”, στις περιπτώσεις εκείνες που υφίσταται χρέωση ανά ώρα. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση διαμαρτυρίας όλων των Ευρωπαϊκών Ασφαλιστικών και Χρηματοοικονομικών Οργανώσεων με σκοπό τη διαγραφή του άρθρου 13d από την προς ψήφιση έκθεση ECON.
Για το σκοπό αυτόν η ΕΑΔΕ απέστειλε επιστολές (συν. αρχείο) προς όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές που θα μετείχαν της συνεδρίασης, ώστε να είναι ενήμεροι και να ψηφίσουν ανάλογα. Η επιστολή (σε ελεύθερη μετάφραση) είχε ως εξής:
«Στις 21 Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει στην ολομέλεια του σχετικά με την έκθεση ECON και αναφορικά της πρότασης κανονισμού για τα βασικά ενημερωτικά έγγραφα που αφορούν τα επενδυτικά προϊόντα (“PRIP’s”).
Εκτός από τα πολλά άλλα θέματα, η έκθεση ECON εισάγει ένα νέο άρθρο το 13d, στο οποίο προβλέπεται ανώτατο όριο αμοιβής (200 Ευρώ), που ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος ή ενδιάμεσο πρόσωπο διαμεσολάβησης μπορούν να χρεώνουν για την παροχή χρηματοοικονομικών συμβουλών: “Όταν υφίσταται χρέωση ανά ώρα, το συνολικό ποσό που θα καταβάλλεται ως αμοιβή για αυτή, δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ποσό των [€ 200]”.
Το μέτρο αυτό είναι δυσανάλογο και απαράδεκτο σε μία ελεύθερη οικονομία. Ένα νομοθετημένο ανώτατο όριο χρέωσης για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ανά ώρα, θα είναι ένα μέτρο χωρίς προηγούμενο και σε κάθε περίπτωση υπερβολικό, εντός μίας αγοράς όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των χρηματοοικονομικών συμβούλων. Σε ένα περιβάλλον πλήρους ανταγωνισμού, κάθε οριοθετημένη νομοθετικά χρέωση της παρεχόμενης υπηρεσίας θα αντανακλά το κόστος της και δεν υφίσταται καμία απολύτως ανάγκη ο νομοθέτης να παρεμβαίνει και να καθορίζει την σχέση μεταξύ του χρηματοοικονομικού συμβούλου και του πελάτη. (Παρακαλώ αναγνώστε κάτωθι για περισσότερες πληροφορίες].
Η Ένωση μας ΕΑΔΕ (μέλος του BIPAR], αντιπροσωπεύει πάνω από 10 χιλιάδες ασφαλιστικούς και χρηματοοικονομικούς διαμεσολαβητές, που στην πλειονότητα τους δραστηριοποιούνται ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απασχολώντας αρκετές χιλιάδες ανθρώπων στην εγχώρια αγορά. Ο αντίκτυπος που θα έχει η αναφερόμενη χρέωση, δεν έχει ούτε και δύναται να αξιολογηθεί.
Ελπίζουμε ότι εσείς και το κόμμα σας, θα εξετάσετε και θα αξιολογήσετε κάθε πρωτοβουλία με σκοπό την διαγραφή του άρθρου 13d.
Αλέξανδρος Ραφαηλίδης
Πρόεδρος ΕΑΔΕ»
(Η επιστολή συνοδευότανε από έγγραφο επιχειρημάτων κατά του άρθρου 13d).
Το ίδιο έπραξαν βεβαίως και οι οργανώσεις των υπόλοιπων κρατών μελών προς τους ευρωβουλευτές τους. Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπερψηφιστεί το συγκεκριμένο άρθρο 13d και συνεπώς να απαλειφθεί. Το BIPAR που παρακολουθούσε από κοντά τις διαδικασίες απέστειλε αμέσως σε όλα τα μέλη της email (συν. αρχείο) το οποίο (σε ελεύθερη μετάφραση) είχε ως εξής:
«Στις 20 Νοεμβρίου, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΜΕPs ) υιοθέτησαν στην ολομέλεια την έκθεση προτεινόμενου Κανονισμού της Επιτροπής περί βασικών ενημερωτικών εγγράφων που αφορούν τα επενδυτικά προϊόντα.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το ΕΚ αφαίρεσε από την τελική του έκθεση το πλαφόν αμοιβής (200 ευρώ) για συμβουλές σχετικά με PRIPs προϊόντα. Στην διάταξη αυτή αντιτάχθηκε η πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία. Θα σας στείλουμε την επίσημη έκθεση που εγκρίθηκε στις 20 Νοεμβρίου, μόλις δημοσιευθεί . Εν τω μεταξύ και έως ότου η έκθεση δημοσιοποιηθεί από το ΕΚ θα σας παρακαλούσαμε να μην αναφέρουμε το ζήτημα αυτό στο εθνικό τύπο σας.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, κατά την προετοιμασία της ψηφοφορίας 20 Νοεμβρίου, σας είχαμε καλέσει να επικοινωνήσετε με Ευρωβουλευτές της χώρας σας και να τους εξηγήσετε, με ισχυρά οικονομικά επιχειρήματα, ότι το ανώτατο όριο αμοιβής ήταν απαράδεκτο σε μια ελεύθερη οικονομία. Θα ήταν ένα άνευ προηγουμένου, ακραίο μέτρο σε μια αγορά όπου υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των συμβούλων. Γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς ήρθαν σε επαφή με τους βουλευτές τους και έλαβαν θετική ανταπόκριση. Αυτό οδήγησε σε μια πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων και των βουλευτών , που ήταν ενήμεροι για τις αρνητικές πτυχές της διάταξης επιβολής ανώτατου ορίου αμοιβής, με αποτέλεσμα να την καταψηφίσει στην Ολομέλεια.
Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για τη σημασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από κοινού έγκαιρων ενεργειών, που αναλαμβάνονται με σωστά επιχειρήματα.
Εμείς θα συνεχίσουμε τις κοινές προσπάθειές μας σε αυτό το θέμα. Πολλές άλλες πτυχές της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση Κανονισμού της Επιτροπής περί βασικών ενημερωτικών εγγράφων που αφορούν τα επενδυτικά προϊόντα δεν είναι λογικές ή ρεαλιστικές. Πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του τριμερούς διαλόγου που είναι έτοιμος να ξεκινήσει. Θα προετοιμάσουμε περαιτέρω πληροφορίες που θα σας ζητήσουμε να τις στείλετε στα αρμόδια υπουργεία σας.
Ειλικρινά δικοί σας,
Paul Carty Nic De Maesschalck
Πρόεδρος Επιτροπής ΕΕ Διευθυντής»
Διαβάστε την επιστολή της ΕΑΔΕ και το email του BIPAR:
[gview file=”https://www.insurancedaily.gr/upload/2013/11/Mr-Papastamkos_EADE_.pdf” height=”400px” width=”600px” save=”1″]
[gview file=”https://www.insurancedaily.gr/upload/2013/11/BIPAR_20131120.pdf” height=”400px” width=”600px” save=”1″]