Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας μέρας κουνουπιών, στις 20/8, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγράφει τις ανησυχίες του για τις ασθένειες οι οποίες μεταδίδονται με διαβιβαστές τα κουνούπια επικεντρώνοντας στην γρηγορότερα εξαπλούμενη λοιμώδη νόσο παγκοσμίως, τον δάγκειο πυρετό. Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι η αλματώδης αύξηση των περιστατικών δάγκειου πυρετού στην περιοχή της Ευρώπης.
της Αλεξίας Σβώλου
Οι ασθένειες που μεταδίδονται με διαβιβαστή ένα μολυσμένο κουνούπι αντιστοιχούν στο 17% όλων των λοιμωδών νόσων παγκοσμίως και ευθύνονται για περισσότερους από 700.000 θανάτους κάθε χρόνο στον πλανήτη. Το νούμερο αυτό έχει τη σημασία του γιατί τα παιδιατρικά εμβόλια παγκοσμίως σώζουν τη ζωή τρεισήμισι εκατομμυρίων παιδιών και παράλληλα γλιτώνουν 700.000 παιδιά από σοβαρές ισόβιες αναπηρίες.
Οι ασθένειες αυτές, στις οποίες ο διαβιβαστής – ξενιστής είναι το κουνούπι μπορούν να οφείλονται σε μία πληθώρα παθογόνων μικροοργανισμών όπως παράσιτα βακτήρια και ιοί. Το μολυσμένο άτομο, που δέχτηκε τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι μπορεί να εκδηλώσει ελονοσία, δάγκειο πυρετό, τη νόσο του ιού Ζίκα, κίτρινο πυρετό και αλλά πιο σπάνια τροπικά νοσήματα. Πολλά από αυτά τα νοσήματα είναι προλήψιμα, μπορούν δηλαδή να προληφθούν με τα Κατάλληλα μέτρα. Δεν υπάρχουν εμβόλια για όλα τα τροπικά λοιμώδη νοσήματα βέβαια αλλά μπορούν να προληφθούν με ψεκασμούς, την χρήση σιτών, εντομοαπωθητικών και ρούχων που δεν αφήνουν ακάλυπτα τα χέρια και τα πόδια.