Από την Ένωση Ασφαλιστών Βορείου Ελλάδος, λάβαμε και αναδημοσιεύουμε μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη που αφορά τις υπέρ Δημοσίου παραγραφείσες απαιτήσεις από Ασφαλίσεις Ζωής και Κεφαλαιοποιήσεως. Η επιστολή αναφέρει τα εξής: “Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 1007/813/766/Α0011/6-2-2013 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών-Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, κλήθηκαν 77, επώνυμα αναφερόμενες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις και Αλληλασφαλιστικοί Συνεταιρισμοί να δηλώσουν εντός 10 ημερών και να πληρώσουν στο Δημόσιο Ταμείο τα χρηματικά ποσά από παραγραφείσες Απαιτήσεις Ασφαλιστηρίων Ζωής και Τίτλων Κεφαλαιοποιήσεως, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του κατοχικού Ν.Δ. 1195/1942 (ΦΕΚ 80 Α’).
Επειδή κατοχικούς Νόμους δύσκολα μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος, φροντίσαμε μέσω Νομικών μας την «εκταφή» τους για την ενημέρωση των μελών μας.
Σας στέλνουμε πλήρες αντίγραφο του τώρα επικαλούμενου Ν.Δ. 1195/1942, το οποίο είναι πλήρως διαφωτιστικό και πρέπει να το διαβάσουν όσοι υποχρεούνται σε άμεση απάντηση και κυρίως πληρωμή μετρητοίς!
Δεν φαίνεται να κλήθηκαν σε παρόμοια δήλωση-πληρωμή άλλες τουλάχιστον 777 αλλοδαπές ασφαλιστικές επιχειρήσεις με καθεστώς ελεύθερης παροχής Υπηρεσιών στην Ελλάδα και αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα.
Σχετικό είναι και το δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» της 3 Μαΐου 2009, που επίσης σας στέλνουμε. Με εκτίμηση «Ένωση Ασφαλιστών Βορείου Ελλάδος»
Ακολουθεί το δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» της 3 Μαΐου 2009:
Έβαλαν χέρι στις καταθέσεις
ΕΚΑΝΑΝ ΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΔΡΑΝΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
Τα υπόλοιπα των λογαριασμών καταθέσεων που δεν παρουσιάζουν καμία κίνηση τα τελευταία 20 χρόνια ξεκίνησε να «τσεπώνει» το ελληνικό Δημόσιο.
Η αρχή γίνεται από μία υπό κρατικό έλεγχο τράπεζα, την Αγροτική, η οποία με εγκύκλιό της ενημερώνει το δίκτυο καταστημάτων για το τι πρέπει να κάνει για το συγκεκριμένο θέμα.
Σύμφωνα με την επιστολή της ΑΤΕ προς το δίκτυο καταστημάτων, που φέρει ημερομηνία 28/4/2009, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη μέχρι τις 30 Απριλίου 2009 να επιδώσει σχετική δήλωση προς την εφορία στην οποία ανήκει το κατάστημα όπου υπάρχει κατάθεση που δεν έχει κινηθεί τις τελευταίες δυο δεκαετίες και παράλληλα μαζί με τη δήλωση να προσκομίσει και το υπόλοιπο της κατάθεσης.
Το μέτρο αφορά λογαριασμούς που συμπλήρωσαν εικοσαετία ακινησίας το διάστημα 1/1/1988 έως 31/12/2008.
Σύμφωνα με στέλεχος της ΑΤΕ, τα χρήματα που αποδίδονται στο Δημόσιο είναι λίγα. Παλαιότερες εκτιμήσεις της κυβέρνησης όταν ξεκίνησε να συζητείται ξανά το θέμα ήθελαν το ποσό να κυμαίνεται μεταξύ 1 και 3 δισ. ευρώ.
Η απόδοση των καταθέσεων στο Δημόσιο στηρίζεται πάντως σε ένα νόμο του 1942 (Ν.Δ. 1195/1942), τον οποίο ενεργοποίησε η κυβέρνηση ύστερα από σχετική πρόταση του βουλευτή της Γιάννη Μανώλη, την οποία υιοθέτησε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης.
Πάντως, ο βουλευτής της Ν.Δ. είχε προτείνει το φθινόπωρο του 2008 να δεσμεύονται οι «ακίνητοι» λογαριασμοί υπέρ του Ταμείου κατά της φτώχειας, και όχι γενικά υπέρ του Δημοσίου, καθώς οι τράπεζες ύστερα από κάποιο διάστημα ακινησίας σταματούν να πιστώνουν τόκους.
Τέτοιοι λογαριασμοί υπάρχουν στις «παλιές» τράπεζες, δηλαδή σε αυτές που λειτουργούν πάνω από 20 χρόνια στην Ελλάδα (Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Alpha Bank).
Ποιους θεωρούν
Σημειώνεται πως οι τράπεζες θεωρούν «αδρανείς» τους λογαριασμούς που δεν έχουν κινηθεί για διάστημα από 12 μήνες μέχρι 4 χρόνια, ανάλογα με το υπόλοιπο που διαθέτουν και ακολουθεί έγγραφη ενημέρωση του πελάτη.
Για τους τραπεζίτες, «κίνηση λογαριασμού» θεωρείται η ανάληψη στο γκισέ ή σε ΑΤΜ, η κατάθεση, οι πάγιες εντολές κ.λπ. Εξαιρούνται οι πληρωμές τόκων, προμηθειών, καθώς και οι προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες παραμένουν κλειστές για προσυμφωνημένη περίοδο.
Πριν από τρία χρόνια η Αμερικανική Ασφαλιστική NEWYORKLIFE έψαχνε χιλιάδες Έλληνες δικαιούχους αποζημιώσεων από το έτος 1915, δηλαδή πριν από έναν αιώνα, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών ΔΕΝ θυμήθηκε τον Νόμο της γερμανικής κατοχής για να ζητήσει τα οφειλόμενα στο ελληνικό κράτος.
Με τον ίδιο Νόμο μπορεί να τα ζητήσει και τώρα, όχι μόνον από την κάθε Αμερικανική, αλλά κυρίως από την κάθε Ευρωπαϊκή ασφαλιστική που κατά την γερμανική κατοχή παρέδωσε τις απαιτήσεις από ασφαλίσεις ζωής και τίτλων κεφαλαιοποιήσεως στο Γ’ Ράιχ του Χίτλερ και μόνον οι Εβραίοι δια των οργανώσεών τους αποζημιώθηκαν, όχι όμως και οι Έλληνες δικαιούχοι. Το Υπουργείο Οικονομικών εύκολα θα βρει τις «δεκατρείς ξένες ασφαλιστικές» και την μία ελληνική, που από το έτος 1907 ίδρυσαν τότε στην Αθήνα την πρώτη Ασφαλιστική Ένωση, που η σημερινή της Αθήνας ισχυρίζεται ότι είναι συνέχειά της, με σταθερή από τότε την Γερμανική ALLIANZ και ένθερμη υποστηρίκτρια του Χίτλερ.
Αυτές είναι πηγές τεράστιων εσόδων για εξόφληση του δήθεν «ελληνικού χρέους» που «φορτώνουν» στους ανέργους, μισθωτούς και συνταξιούχους έντεχνα τρομοκρατημένους Έλληνες οι Διεθνείς και ίδιοι πάντα Πορτοφολάδες!
Ως πότε θα παριστάνουμε τα… πρόβατα;
Αγαπητέ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, δυστυχώς φαίνεται οτι πολεμάτε μόνος σας (ίσως θα σας ταίριαζε καλύτερα το ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΑΞΑΝΔΡΙΔΟΣ).
Είναι λυπηρό να έχετε γράψει (ΦΩΝΑΞΕΙ!!) τόσα πολλά και σωστά και να έχουν εισακουστεί τόσα λίγα.
Μάλλον είμαστε άξιοι της τύχης μας..
Όσο για το “..ως πότε θα παριστάνουμε τα πρόβατα..”, επιτρέψτε μου να παραφράσω τον THOMAS FULLER (1608-1661): Δεν θα’πρεπε να επιτρέπουμε στη δύναμή μας να ψιθυρίζει, τη στιγμή που η θέλησή μας βρυχάται!!