Κάλυψη κινδύνου των Ελληνικών τραπεζών αναζητείται απέναντι σε όλα τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της Κύπρου. Υπό συνθήκες τεράστιας αβεβαιότητας καθώς το κλίμα γινόταν όλο και πιο ρευστό και οι “ειδήσεις” διαδέχονταν η μία την άλλη, τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών επιχειρούσαν να καλυφθούν όσο μπορούσαν έναντι όλων των πιθανών σεναρίων για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος αλλά και της οικονομίας της Κύπρου. Πλέον το λιγότερο “κακό” σενάριο προβλέπει ότι χάνεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα του Ευρωπαϊκού τραπεζικού νότου, αναφέρουν αναλυτές. “Ο,τι κι αν γίνει, πλέον όλοι οι καταθέτες θα ξέρουν πολύ καλά ότι εγγύηση δεν υπάρχει, δεν είναι δεδομένη”, λένε.
Και τούτο, εξηγούν θα συνεπάγεται υψηλότερα επιτόκια προσέλκυσης επενδυτών, και άρα, υψηλότερα επιτόκια χορηγήσεων, μικρότερη μόχλευση, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και βραδύτερη ανάπτυξη ή έστω διαδικασία ανάκαμψης για την Ελλάδα που βυθίζεται στην ύφεση με ένα τραπεζικό σύστημα μη ανακεφαλαιοποιημένο.
Συνεπάγεται – αναφέρουν – και μεγαλύτερη δυσπιστία για την ηγεσία της Ευρωζώνης που – για μία ακόμη φορά – εμφανίζεται πολύ “λίγη” απέναντι στις εξελίξεις, αδυνατεί να δει το πρόβλημα και να λάβει γενναίες αποφάσεις. Αδυνατεί να ενεργοποιήσει τις αποφάσεις για την κάλυψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης από τον ESM όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα και “ρισκάρει” τη συνοχή της Ευρώπης για να διατηρήσει την ιδεοληψία την δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η Ελλάδα, στην γωνία της Ευρώπης, δεν μπορεί – για μία ακόμη φορά στην πρόσφατη ιστορία- να σταθεί δίπλα στην Κύπρο αλλά και να υπερασπιστεί τον εαυτό της από μία κρίση που “έδωσε” στην Κύπρο με το PSI και πλέον επιστρέφει στην ίδια “μεταλλαγμένη”
Οι διαβεβαιώσεις που έδωσαν και πάλι χθές επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών ότι τα υποκαταστήματα – και οι καταθέσεις τους – στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένα με την απορρόφησή τους από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, πλέον ακούγονται “λίγες” όσο οι ημέρες περνούν και οι τράπεζες παραμένουν κλειστές.
Τα σενάρια που – οφείλουν – να διαμορφώσουν τραπεζίτες, κυβερνητικοί και κοινοτικά στελέχη πλέον έχουν φτάσει έως τα “άκρα”. Έως την έξοδο της Κύπρου από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Εκτιμάται ότι λόγο της “μικρής” της οικονομικής επιφάνειας, το “Cyprus-exit” είναι πολύ πιο φθηνό από ότι το “Greek- exit”. Το ερώτημα είναι πόσο ακριβά θα πληρώσει η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα κάτι τέτοιο γιατί κανείς δεν διευκρινίζει αν το “κόστος” αυτό θα είναι ασύμμετρο, αναφέρουν τραπεζικές πηγές.