Από την ειδική Μελέτη του Επιστημονικού Συνεργάτη του I.D. Μιχάλη Πυρουνάκη.
Ξεκινώντας με τα ίδια στοιχεία της Αγοράς τα οποία υποβάλλουν κάθε χρόνο οι Εταιρείες στις Εποπτικές Αρχές και στην ΕΑΕΕ, ο Μιχάλης Πυρουνάκης παρουσιάζει μια Μελέτη με συμπεράσματα τα οποία, ενώ είναι λίγο πολύ γνωστά στα περισσότερα Στελέχη της Αγοράς, υπάρχουν πολλοί Ασφαλιστές που δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος των ζημιών του Κλάδου.
Καλό είναι να επικαλεστούμε ένα δημοσίευμα του συντάκτη που δημοσιεύτηκε το Μάιο του 1998 στην εφημερίδα «Κέρδος», το οποίο προ 11 χρόνων προέβλεψε ότι οι Ασφαλιστικές Εταιρείες στην Ελλάδα θα μειωθούν από 196 σε περίπου… 20.
Η πρόβλεψη αυτή δεν έγινε τυχαία, αλλά βασίστηκε στα στοιχεία που παρουσίαζε τότε η Αγορά, τα οποία προέβλεπαν τη μετέπειτα πορεία του Κλάδου. Βέβαια, οι Εταιρείες δε μειώθηκαν ακόμα σε 20. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους είναι γύρω στις 40, που διατηρούν κάποιο χαρτοφυλάκιο. Η τύχη όμως και το μέλλον αρκετών από αυτές είναι αβέβαιο, αν δε λάβουν γρήγορα δραστικά μέτρα.
Τα πρώτα στοιχεία που θα πρέπει να Μελετήσει ο Αναγνώστης είναι τα εξής και τα οποία από όποια πλευρά και αν τα Αναλύσουμε, αποδεικνύουν ότι ο Κλάδος Αυτοκινήτων, όπως λειτουργεί στη χώρα μας για δεκαετίες, είναι εξ ορισμού, όχι μόνο απλά ζημιογόνος, αλλά και καταστρεπτικός για τις Εταιρείες που δεν προσέχουν τα στοιχεία τους μέρα με τη μέρα.
Το πρώτο φαινόμενο που θα έπρεπε να έχει ανησυχήσει τις περισσότερες Εταιρείες εδώ και πολλά χρόνια είναι η γνωστή χιονοστιβάδα της μη έγκαιρης πληρωμής των σωρευμένων Εκκρεμών Ζημιών, από τις οποίες μόνο το ένα τρίτο πληρώνεται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα δύο τρίτα που μένουν σε καθυστέρηση να διογκώνονται και να απαιτούν όλο και περισσότερα δεσμευμένα Αποθέματα.
Π.χ., το 2006 η αναλογία πληρωθεισών Ζημιών προς Εκκρεμείς Ζημίες Σωματικών Βλαβών ήταν 22,42%. Το 2007 η ίδια αναλογία μειώνεται στο 11,49%. Το δε 2008 ακόμα περισσότερο, στο 5,95%. Τα ποσοστά αυτά αποδεικνύουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Σε απόλυτους αριθμούς το 2006 πληρώθηκαν Ζημίες Σωματικών Βλαβών ύψους 36,8 εκατ. ευρώ έναντι Εκκρεμών Ζημιών 164,4 εκατ. ευρώ. Το 2007 πληρώθηκαν Ζημίες Σωματικών Βλαβών ύψους 21,1 εκατ. ευρώ έναντι 183,8 που έμειναν ως Εκκρεμείς Ζημίες. Το 2008 πληρώθηκαν Ζημιές ύψους 10,2 εκατ. ευρώ έναντι 172,3 που παρέμειναν Εκκρεμείς.
Όσον αφορά τις Υλικές Ζημιές, τα στοιχεία είναι κάπως καλύτερα. Το 2006 πληρώθηκαν Υλικές Ζημιές ύψους 239,8 εκατ ευρώ έναντι Εκκρεμών ύψους 189,8 εκατ ευρώ. Το 2007 πληρώθηκαν Υλικές Ζημιές 290,4 εκατ. ευρώ έναντι Εκκρεμών Ζημιών 241,1 εκατ. ευρώ. Το 2008 πληρώθηκαν Υλικές Ζημιές ύψους 290,8 εκατ. ευρώ έναντι 258,6 που παρέμειναν Εκκρεμείς. (Βλέπε Πίνακα Ι)
Ο Αναγνώστης να λάβει υπόψη του ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι οι «Δηλωμένες Εγγεγραμμένες Εκκρεμείς Ζημίες» και όχι οι «Πραγματικές», δεδομένου ότι η «Υποαποθεματοποίηση» έχει γίνει… Συνήθεια!
Ο Πίνακας Ι αναφέρεται στο σύνολο των Ζημιών του κάθε έτους χωριστά και όχι σωρευτικά. Επομένως, ο αναγνώστης θα πρέπει να προσέξει ότι από το σύνολο των Νέων Εκκρεμών Ζημιών Σωματικών Βλαβών του 2006, που ήταν 201,2 εκατ ευρώ, πληρώθηκαν τα 36,8 εκατ. ευρώ και έμειναν Απλήρωτα τα 164,4 εκατ. ευρώ! Το 2007 το σύνολο των Νέων Ζημιών Σωματικών Βλαβών ήταν 204,9 και πληρώθηκαν τα 21,1 εκατ. ευρώ. Επομένως, οι Απλήρωτες Ζημίες Σωματικών Βλαβών του 2007 ήταν 183,8 εκατ. ευρώ. Το 2008 το σύνολο των «Εγγεγραμμένων» Νέων Ζημιών Σωματικών Βλαβών «εμφανίζονται» από τις Εταιρείες να είναι 182,5 εκατ. ευρώ, από τις οποίες πληρώθηκαν τα 10,2 εκατ. ευρώ και έμειναν απλήρωτες Ζημίες Σωματικών Βλαβών ύψους 172,3 εκατ. ευρώ. Επομένως, το σύνολο μόνο τριών χρόνων των Σωρευμένων Απλήρωτων Εκκρεμών Ζημιών, μόνο Σωματικών Βλαβών, εξαιρουμένων των Σωρευμένων Υλικών Ζημιών, ανέρχεται στο ποσό των 520,5 ευρώ. Βέβαια, διαδοχικά καθώς περνάει ο χρόνος, αρκετές από αυτές τις Εκκρεμείς Ζημιές διακανονίζονται, ωστόσο, προστίθενται νέες οι οποίες εφόσον δεν πληρώνονται σε κάποιο υψηλό ποσοστό Σωρεύονται και απειλούν ως χιονοστιβάδα τις Εταιρείες που δεν διακανονίζουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους. Το κονδύλι των 520,5 εκατ ευρώ που παρουσιάζουμε, εννοείται ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό για αυτούς τους λόγους που μόλις προαναφέραμε. Επαναλαμβάνουμε ότι τα στοιχεία αυτά είναι τα «Δηλωμένα» από τις Εταιρείες και όχι τα «Πραγματικά» (Βλέπε Πίνακα ΙΙΙ).
Υπενθυμίζουμε ότι το ιστορικό του Κλάδου έχει αποδείξει ότι οι «Εγγραφείσες Εκκρεμείς Ζημίες» Σωματικών Βλαβών, μέχρι να διακανονιστούν, αυξάνονται σημαντικά από τις αρχικές προβλέψεις!
Ποιος τολμάει να πάει πίσω πέντε χρόνια και να κάνει τους ίδιους υπολογισμούς;
Οι συγκεκριμένοι τρεις Πίνακες θα πρέπει να υποχρεώσουν αρκετές Εταιρείες να εγκαταλείψουν την Πολιτική του Χαμηλού Ασφαλίστρου, που δυστυχώς έχει παρασύρει και Μεγάλες και Αξιόπιστες Εταιρείες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει πολύ την επίλυση του προβλήματος.
Οι συγκεκριμένοι τρεις Πίνακες μόνο θα έπρεπε να γίνουν «Η Σημαία» των Επαγγελματικών Οργανώσεων» μέχρι να λυθεί το Πρόβλημα.
Αναλύοντας τα στοιχεία των Υλικών Ζημιών, διαπιστώνουμε ότι το 2008 το σύνολο των Δεδουλευμένων Ασφαλίστρων Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων που Ασφαλίζει Ζημιές προς τρίτους, του συνόλου της Αγοράς, ήταν 875 εκατ. ευρώ. Ποσοστό επί του συνόλου των Ασφαλίστρων των αυτοκινήτων 70,4%. Τα Δικαιώματα Συμβολαίου ήταν 205,8 εκατ. ευρώ, ποσοστό 16,2%. Σύνολο Εσόδων για το 2008 ήταν 1.080,8 εκατ. ευρώ.
Τα έξοδα για τον ίδιο χρόνο ήταν: Προμήθειες: 186,1 εκατ. ευρώ, ποσοστό 15%. Λειτουργικά Έξοδα: 129,7 εκατ. ευρώ, ποσοστό 10,4%. Ζημιές, πληρωθείσες και Εκκρεμείς: 935,7 εκατ. ευρώ, ποσοστό 75,3%. Το σύνολο ήταν 1.251 εκατ. ευρώ. Η Ζημία του 2008 από την Αστική Ευθύνη Αυτοκινήτων ήταν 170,7 εκατ. ευρώ, ποσοστό -15,5%! Επαναλαμβάνουμε ότι τα στοιχεία προέρχονται από τα «Δηλωθέντα» των Εταιρείων, ενώ ολόκληρη η Αγορά γνωρίζει ότι τα «Πραγματικά» είναι πολύ πιο αυξημένα!
Πώς είναι δυνατόν με αυτά τα στοιχεία οι συγκεκριμένες Εταιρείες να συνεχίσουν να προσφέρουν Ασφάλιση Αυτοκινήτων κάτω του πραγματικού κόστους;
Προτείνουμε να Τυπώσετε το δημοσίευμα και να το δείχνετε στους Πελάτες σας όταν δυσφορούν για τα αυξημένα Ασφάλιστρα των Εταιρειών που τους Προτείνετε, γιατί πρόκειται για Εταιρείες που Σέβονται τις Υποχρεώσεις τους και Πληρώνουν τις Ζημιές τους!
Να Υπενθυμίζεται στους Πελάτες σας ότι ο Αντικειμενικός και πολύ σοβαρός λόγος Ασφάλισης του Αυτοκινήτου τους δεν είναι να γλιτώσουν 100 και 200 ευρώ το χρόνο από τα Ασφάλιστρα, αλλά να Προστατεύουν τις Περιουσίες τους από τα Καταστροφικά Ατυχήματα!
Μπράβο κύριοι για αυτά τα στοιχεία, πολύ καλή δουλειά.
Είναι πράγματι αποκαλυπτικά και πολύ χρήσιμος οδηγός …”πρός ναυτιλομένους”.
Ετσι, για να κοπούν και οι δικαιολογίες…