Το ζήτημα της κάλυψης των φυσικών καταστροφών από το κράτος είτε τον ιδιωτικό τομέα αναδεικνύεται για άλλη μία φορά μέσα από την ίδια την πραγματικότητα. Με την πλειονότητα των πολιτών να προσβλέπουν – είτε λόγω περιορισμένης ασφαλιστικής συνείδησης είτε λόγω οικονομικής δυσχέρειας και έλλειψης κινήτρων – στον κρατικό τομέα για να αποζημιωθούν σε περίπτωση που η περιουσία ή η επιχείρησή τους υποστεί ζημία, πολλοί είναι αυτοί που μπλέκουν σε διαδικασίες που τραβούν χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες προκειμένου να διεκδικήσουν τις αξιώσεις τους.
Πρόσφατα μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη αποζημιώθηκε επιχειρηματίας που είχε υποστεί ζημία τον Ιούνιο του 2002 λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Κηφισού. Αποζημιώθηκε όμως μετά από 12 χρόνια, καθώς όπως διαπίστωσε και η αρχή υπήρξε «σηµαντική κωλυσιεργία από την πλευρά της διοίκησης στην καταβολή των ποσών, ενώ και οι αλλαγές στις αρµοδιότητες των εµπλεκόµενων υπηρεσιών επιβράδυναν κατά πολύ τη σχετική διαδικασία ετών προκειμένου να αποζημιωθούν».
Κατόπιν της παρέµβασης του Συνηγόρου του Πολίτη, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραµµατείας Υποδοµών, Μεταφορών και ∆ικτύων ολοκλήρωσαν τη σχετική διαδικασία, µε τη διαβίβαση των σχετικών δικαιολογητικών προς την υπηρεσία δηµοσιονοµικού ελέγχου. Τον Απρίλιο 2016, δώδεκα ολόκληρα χρόνια µετά την πρωτόδικη δικαστική απόφαση που τον δικαίωνε, ο δικαιούχος εισέπραξε το ποσό που του είχε επιδικαστεί.